Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών ή σύγκρουση (;) - Οι προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο

Συνάντηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών ή σύγκρουση (;) - Οι προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο
Συνάντηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών ή σύγκρουση (;) - Οι προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο
Η ώρα για το ραντεβού αναφορικά με τη Β’ Αθήνας, έφτασε.
Η πρόταση της κυβέρνησης και του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να συναποφασίσουν για την κατάτμηση ή μη της Β’ Αθήνας (σε βόρεια, δυτική και νότια) αλλά και το υπόλοιπο Αττικής (σε ανατολικό και δυτικό), θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στο ίδιο τραπέζι, θα καθίσουν, από τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης με δεδηλωμένη την πρόθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ψηφίσει την κατάτμηση της Β Αθήνας υπό την προϋπόθεση να υπάρξει η ψήφος και για τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να λύσουν.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού δεν το απορρίπτει η κυβέρνηση, απλώς επί του παρόντος δεν το έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Μένει να δούμε αν θα το πράξει στις διαβουλεύσεις που ξεκινά με τα κόμματα την Πέμπτη το μεσημέρι.
Η ΝΔ επικαλείται τρεις σημαντικούς λόγους:
α) θέμα σεβασμού προς την ελληνική ομογένεια
β) το σχετικό σχέδιο νόμου είχε ετοιμάσει ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών
γ) πλέον, ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία, έχουν δώσει πλήρη εκλογικά δικαιώματα στους δικούς τους ομοεθνείς του εξωτερικού.
Με κοινή γραμμή αναμένεται να προσέλθει το Κίνημα Αλλαγής καθώς από τη στιγμή που απέστειλε την πρόταση ο Πάνος Σκουρλέτης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ήρθαν πάλι κοντά.
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε επέλθει ρήξη ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ακριβώς για το ζήτημα των εκλογών, με την κ. Γεννηματά, να ζητά εκλογές, εδώ και τώρα και τον επικεφαλής του Ποταμιού σε διαφορετική γραμμή να εκφράζει την άποψη ότι δεν είναι προτεραιότητα
Ωστόσο, καθώς φαίνεται, οι τόνοι έπεσαν, μετά τη συνάντηση Γεννηματά - Θεοδωράκη την Τετάρτη η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα κι αφού συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν, προσέρχονται με ενιαία, ολοκληρωμένη πρόταση.
Την επόμενη Τετάρτη, στην προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά ακριβώς για το θέμα των εκλογών, θα φανεί αν η συμπόρευση θα εξακολουθήσει να ισχύει ή θα εκδηλωθεί για άλλη μια φορά το χάσμα απόψεων που έχουν οι δύο αρχηγοί.
Στη συζήτηση για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής θα εκφραστεί από την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Γιώργο Αμυρά, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμπυκνωμένη αυτή η πρόταση, θα περιλαμβάνει αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, μικρότερο μπόνους, κατάτμηση της Β Αθηνών και των μεγάλων περιφερειών, ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού και φυσικά έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων.
Άλλωστε, η σκέψη για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και ειδικά της Β' Αθήνας συζητήθηκε για πρώτη φορά επί ΠΑΣΟΚ όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το σκεπτικό του ήταν:
α) να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανισοτιμία της ψήφου ανάμεσα στη Β' Αθηνών και μικρότερες περιφέρειες
β) να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στο βουλευτή και τους ψηφοφόρους του και
γ) να μην εκλέγονται βουλευτές με βάση την τηλεοπτική τους προβολή αλλά και μεγάλους χορηγούς
Το μνημόνιο όμως δεν επέτρεψε τότε, να προχωρήσει η συζήτηση καθώς υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.  
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, κλείνουν την πόρτα στον κ. Σκουρλέτη και δεν θα παραστούν στην συνάντηση ενώ κάνουν λόγο για ένα χτύπημα στα μικρότερα κόμματα με την κατάτμηση της περιφέρειας, καθώς η Β’ Αθήνας είναι εκεί όπου εκλέγουν τους περισσότερους βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να αντιπροτείνει στη ΝΔ να βρεθεί τρόπος να ψηφίσουν όσοι Έλληνες μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού την περίοδο των μνημονίων.
Πρόταση όμως που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποδεχτεί η ΝΔ καθώς θεωρεί ότι μεγάλος όγκος έφυγε επί των ημερών της.
Σε περίπτωση άρνησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπ. Εσωτερικών εμφανίζεται διατεθειμένος να περάσει το σχέδιό του έστω και με απλή πλειοψηφία κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές αλλά από τις επόμενες.
Έτσι, θα προτείνει στο Κίνημα Αλλαγής το σπάσιμο των δύο μεγαλύτερων περιφερειών να συνοδευτεί με μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα στις 30 έδρες από 50 που είναι που είναι σήμερα.
Πάντως, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια έκπληξη στις διαβουλεύσεις και συμφωνήσουν τα κόμματα, τότε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο εάν συγκεντρώσουν τις ψήφους 200 βουλευτών, θα ισχύσουν από τις προσεχείς εκλογές οψέποτε κι αν γίνουν.
Παλαίμαχοι κοινοβουλευτικοί σχολίαζαν ωστόσο, με νόημα, ότι όταν μία κυβέρνηση επεξεργάζεται τον εκλογικό νόμο, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει ο εκλογικός αγώνας...

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης