Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα – Νέο πλήγμα για τον Erdogan

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα – Νέο πλήγμα για τον Erdogan
Νέα παρέμβαση Erdogan προκαλεί σκληρό πλήγμα στο τουρκικό νόμισμα
Μία ακόμη ένδειξη ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση αποτελεί η νέα «βουτιά» της στερλίνας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για τη… νομισματική πολιτική εάν εκλεγεί στις επικείμενες τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο 2018.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Erdogan φάνηκε βέβαιος ότι μετά την επανεκλογή του η τουρκική οικονομία θα ακολουθήσει πολύ καλή πορεία, ενώ η κεντρική τράπεζα θα υπακούσει στην εντολή του και θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Φυσικά πρόκειται για μία αρκούντως παράλογη απαίτηση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10,9%, ενώ το βασικό επιτόκιο της χώρας είναι αυτή τη στιγμή στο 13,5%.
«Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής τότε ποιος είναι υπεύθυνος;
Συνήθως κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας», υποστήριξε ο Erdogan.



Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τη νομισματική της πολιτική, τονίζοντας ότι με αυτήν το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η στήριξη των μετοχικών αποτιμήσεων.
«Φυσικά η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ανεξαρτησία της ανεξέλεγκτα και να μην λαμβάνει υπόψη της αυτά που δηλώνει ο πρόεδρος, ο οποίος, ούτως ή άλλως, είναι ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου», κατέληξε ο Erdogan.
Οι δηλώσεις του ήταν αρκετές ώστε η τουρκική λίρα να υποχωρήσει 0,6% και να διαμορφωθεί στα 4,3942 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης