Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street - Κέρδη 0,29% για τον Dow Jones και 0,1% για τον S&P 500

Οριακές μεταβολές στη Wall Street - Κέρδη 0,29% για τον Dow Jones και 0,1% για τον S&P 500
Στις 24.902 μονάδες ο Dow Jones
Την όγδοη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου συμπλήρωσε ο Dow Jones, καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχει εκτόνωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου μοιάζει να απομακρύνεται.
Αποτέλεσμα ο δείκτης των blue chips να ενισχυθεί 0,29% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 24.902 μονάδων, με τις μετοχές των UniteHealth (1,94%) και Walmart (1,21%) να σημειώνουν την ισχυρότερη άνοδο.
Οριακά κέρδη 0,1% για τον S&P 500 στις 2.703 μονάδες, ενώ 0,11% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq διαμορφούμενος στο επίπεδο των 7.411 μονάδων.
Σε θετική πορεία κινήθηκε και ο δείκτης «φόβου» VIX με άνοδο 2,6% στις 12,99 μονάδες.
Η εξομάλυνση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας καταφθάνει μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump να επιτρέψει στον κινεζικό όμιλο ΖΤΕ να δραστηριοποιηθεί «ελεύθερα» στην αμερικανική αγορά.
«Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας στην Κίνα.
Το πιθανότερο είναι ότι θέλει τη βοήθεια του Κινέζου ομολόγου του για το ζήτημα της Β. Κορέας και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί καλύτερες συνθήκες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», εκτιμά ο Jonathan Fenby, πρόεδρος της μονάδας ερευνών για την Κίνα στην εταιρεία TS Lombard.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump θα συναντηθεί μετον πρόεδρο της Β. Κoρέας Kim στις 12 Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν ποτέ ηγέτες των δύο αυτών χωρών.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Επιχειρήσεις

Πτώση της τάξεως του 15% κατέγραψαν -σε ετήσια σύγκριση- τα καθαρά κέρδη της Foxconn Technology Group (ή Hon Hai Precision Industry) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η μεγαλύτερης πελάτης της τεχνολογικής εταιρείας, η Apple, παρουσίασε μετριοπαθή αύξηση στις πωλήσεις του δημοφιλούς μοντέλου «iPhone».
Τα καθαρά κέρδη της Foxconn διαμορφώθηκαν σε 24,1 δισεκ. δολάρια Ταϊβάν (περίπου 809 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο, ενώ τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε ένα (1) τρισεκ. δολάρια Ταϊβάν, έναντι 975 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Foxconn είναι μία εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστριών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στον κόσμο, με την εταιρεία να βασίζεται κατά πολύ στην κολοσσιαία Apple.
Ενδεικτικά, για το σύνολο του περασμένου έτους, το 54% των συνολικών εσόδων αφορούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου.
Δεν θα βελτιώσει την προσφορά της για την Xerox η Fujifilm Holdings, με την τελευταία ωστόσο να υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί την επίτευξη της συμφωνίας, παρουσιάζοντας εκ νέου την πρότασή της στη νέα διοίκηση της Xerox.
Η Xerox την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιανουάριο, με βάση την οποία η Fujifilm επρόκειτο να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία.

Αναλύσεις

Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών από 100 έως 150 δις. δολάρια από την Κίνα, όπως εκτιμά η Jefferies.
Ως εκ τούτου οποιαδήποτε «κόντρα» μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον θα πλήξει και την αμερικανική οικονομία και ως επομένως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Jefferies Edison Lee και Timothy Chau «οι ΗΠΑ θα κάνουν μόνο κάποιες πολύ καλά υπολογισμένες κινήσεις, καθώς θέλουν να προστατεύσουν τα εμπορικά συμφέροντα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών».
Οι Apple και Intel συμπεριλαμβάνονται σε μία λίστα 16 αμερικανικών εταιρειών οι οποίες είχαν συνολικά έσοδα 105,5 δισ. ευρώ από την κινεζική αγορά το 2017, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του συνολικού τους κύκλου εργασιών.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αιτιών για την εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συμπεριλαμβάνεται τόσο η τεχνολογία όσο και τα πνευματικά δικαιώματα.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 διαπραγματεύεται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι θα έπρεπε, με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής της καναδικής Gluskin Sheff and Associates, David Rosenberg, αναμένοντας διόρθωση τουλάχιστον της τάξεως του 20%, τους αμέσως επόμενους 12 μήνες.
Μιλώντας στο Strategic Investment Conference 2018, στον Σαν Ντιέγκο, έκανε λόγο για ένα «παράξενο ράλι» στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης κατά το περασμένο έτος, καθώς, όπως ανέφερε, κατακόρυφη άνοδο πραγματοποίησαν και περιουσιακά στοιχεία που παραδοσιακά παρουσιάζουν αρνητική συσχέτιση.
Επίσης, σημείωσε ότι μόλις στο 9% των περιπτώσεων, ιστορικά, οι μετοχές της Wall Street υπήρξαν τόσο «ακριβές».
Ο αναλυτής επικαλείται και ένα ακόμη οικονομικό μέγεθος για να προβλέψει την επόμενη πτώση στις αγορές, όπως φαίνεται και παρακάτω, που είναι το μερίδιο του εισοδήματος των νοικοκυριών στον συνολικό καθαρό πλούτο.
Τα δύο προηγούμενα υψηλά είχαν παρατηρηθεί το 200 και το 2008, όταν εξερράγη η τεχνολογική «φούσκα» και ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, αντίστοιχα.
Περαιτέρω άνοδο της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου Ηνωμένων Πολιτειών αναμένουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, «βλέποντας» το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού στο 3,6% έως το τέλος του 2019.
Επί του παρόντος, το σημαντικότερο χρεόγραφο του κόσμου διαπραγματεύεται στο 2,99%.
Η επενδυτική τράπεζα επικαλείται ένα αξιοσημείωτο «φαινόμενο» που λαμβάνει, πλέον, χώρα στην αμερικανική οικονομία.
Όπως αναφέρει σε σημείωμα προς το επενδυτικό κοινό, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώνεται σε μια εποχή που το ποσοστό ανεργίας συρρικνώνεται, κάτι που δεν συνέβη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η αύξηση του κόστους για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, γεγονός που θα ωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στα πρόσφατα δημοσιονομικά κίνητρα της κυβέρνησης του Donald Trump, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση (1,5 τρισεκ. δολάρια) και το σχέδιο δαπανών ύψους 1,3 τρισεκ. δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι, την τρέχουσα χρονική περίοδο, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 3,9% και μειώνεται συνεχώς, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 668 δισεκ. δολάρια, στο τέλος του 2017.
Ωστόσο, αναμένεται να εκτοξευθεί στο ένα (1) τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2020.
Πολύ συχνά οι traders θυμούνται ότι ο Andrew Lapthorne ήταν αυτός που στα τέλη του 2015, αποκάλυψε ότι σχεδόν όλο το εταιρικό χρέος που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα κατευθύνθηκε σε ένα σημείο: στην επαναγορά μετοχών, δηλαδή ουσιαστικά οι ομολογιούχοι μετέφεραν χρήματα στους μετόχους.
Σε ένα νέο του report, ασχολείται με τις επαναγορές μετοχών… οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών ΜΜΕ ανά την υφήλιο, τονίζει ότι «είμαστε κατά τις επαναγοράς μετοχών για τον απλό λόγο ότι ενώ στη θεωρία είναι μία καλή κίνηση, στην πράξη δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα».
Και εξηγεί τον λόγο για την παραπάνω άποψη: «τυπικά οι πιο αδύναμες και όχι οι πιο ισχυρές εταιρείες είναι αυτές που προχωρούν στην επαναγορά μετοχών».
Βέβαια αυτή η άποψη που εκφράζει θέτει ορισμένα ερωτηματικά αναφορικά με ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες του S&P 500.
Ο Lapthorne είναι, επίσης, κατά της επαναγοράς μετοχών καθώς, όπως σημειώνει, «πολύ συχνά οι εταιρείες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν χρέος και όχι μετρητά για την επαναγορά, κάτι που αυξάνει υπερβολικά τη μόχλευση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».
Όμως έχουν οι επαναγορές μετοχών όντως βοηθήσει ώστε οι αντίστοιχοι τίτλοι να έχουν πορεία καλύτερη από αυτήν της ευρύτερης αγοράς;
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal «εκ των 20 εταιρειών του S&P 500 που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για επαναγορά μετοχών στο α’ τρίμηνο, σχεδόν τα ? έχουν καλύτερη πορεία από αυτή του δείκτη
Αυτές έχουν, από την αρχή του 2018, μέση άνοδο 5,2%, ενώ ο S&P 500 στο 1,9%».
Όμως ο Lapthorne εκφράζει σκεπτικισμό για το όλο θέμα, υποστηρίζοντας ότι «μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται στην επαναγορά μετοχών, οι οποίες αυξήθηκαν άνω του 20%, λόγω και του επαναπατρισμού κεφαλαίων (σ.σ.: στις ΗΠΑ), μετά την ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση».
Εάν, όμως, ο Lapthorne έχει δίκιο, τότε εάν τα χρήματα που έπεσαν στην αγορά για επαναγορά μετοχών δεν είχαν καλή επίδραση σε αυτές, τότε σε τι χρησίμευσαν;
Κατά τον Laphthorne «όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα κεφάλαια που κερδήθηκαν από τις επαναγορές πήγαν σε stock options (με απλά λόγια σε μισθούς και μπόνους)».
Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «όπως αποδεικνύει ο πίνακας που ακολουθεί, όντως το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τις επαναγορές μετοχών πήγε σε μισθούς, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν οι αρχές».
Μπορεί οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ να αισθάνονται ιδιαίτερα "άβολα" αυτή τη στιγμή, καθώς οι κύριοι δείκτες έχουν εμφανίσει έντονη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του 2018, αλλά τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο κακά όσο φαίνονται.
Υπάρχουν πολλαπλά σημάδια έντασης που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των μεγάλων δεικτών, γεγονός που θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ότι η πρόσφατη ανοδική πορεία των μετοχών είναι δικαιολογημένη και θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Ένα θετικό μήνυμα είναι η αναλογία των ανοδικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον αριθμό των πτωτικών.
Ο Paul Schatz, πρόεδρος της Heritage Capital, αναφέρθηκε σε αυτό ως "τον έναν δείκτη που είναι 90% ακριβής" για τις προβλέψεις κινήσεων.
Επί του παρόντος, η γραμμή προόδου / πτώσης του NYSE είναι σε υψηλό επίπεδο, όπως φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα από το StockCharts, το οποίο ο Schatz περιέλαβε στην τελευταία του ανάλυση:
 "Όταν οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες κάνουν νέα υψηλά επίπεδα, αλλά η γραμμή A / D δεν τα κάνει, τότε οι ταύροι πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν", γράφει, προσθέτοντας ότι «το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει», αποδεικνύοντας ότι οι μετοχές μεσοπρόθεσμα έχουν μεγαλύτερη ισχύ.
Η βελτίωση της γραμμής Α / D είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους επενδυτές που ανησυχούσαν για την πορεία της αγοράς, ειδικά καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς -ιδίως ο όμιλος FAANG για τις διαδικτυακές και τεχνολογικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης - οδήγησαν στη συνολική άνοδο.
Επειδή οι μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς έχουν δει μεγαλύτερα κέρδη, αυτοί οι ηγέτες μπορούν να καλύψουν την αδυναμία των μικρότερων εταιρειών.
Ο Schatz το συνέκρινε με ένα κτίριο όπου τα θεμέλια «είναι γεμάτα ρωγμές και καταρρέουν, αλλά το ρετιρέ φαίνεται άψογο.
Η βελτίωση του εύρους βοηθά στην υποστήριξη των μετοχών, γεγονός που μπορεί να διακρίνεται από τους ίδιους τους ευρύτερους δείκτες.
Ο Dow Jones, για παράδειγμα, προέρχεται από έξι ευθεία θετικές περιόδους, ενώ ο δείκτης Nasdaq έρχεται από πέντε.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι ανησυχίες εξέρχονται από την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης