Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανακατεύεται η πολιτική τράπουλα με την πρόταση της κυβέρνησης για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών

Ανακατεύεται η πολιτική τράπουλα με την πρόταση της κυβέρνησης για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών
Αρνητική η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας - Δική του πρόταση καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής
Αφού αντίκρυσε την ερμητικά κλειστή πόρτα της ΝΔ, η κυβέρνηση ρίχνει δίχτυα στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητώντας συναίνεση στην πρόταση που έχει επεξεργαστεί  για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Αττική («υπόλοιπο») και η Β’ Αθηνών.
Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται εν εξελίξει με τα δύσκολα για την κυβέρνηση να είναι μπροστά, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ όλων των κομμάτων στην Αθήνα για πιθανές εκλογικές συνεργασίες δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα.
Το πρώτο βήμα αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με επιστολή του κάλεσε την Πέμπτη τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να τα ενημερώσει για τους σχεδιασμούς που κάνει σε ότι αφορά την κατάτμηση της Β’ περιφέρειας Αθηνών.
Το πρώτο όχι ήρθε από τη ΝΔ η οποία επισημαίνει ότι, «μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στην σαφή πρότασή μας για την χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση όπως αυτήν την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους».
Βέβαια η ΝΔ, εφόσον η κυβέρνηση συναινέσει στην ψήφο των αποδήμων, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό, τότε, αφήνει να εννοηθεί ότι θα πει ναι, στην κατάτμηση των περιφερειών. Με άλλα λόγια, όπως λένε στελέχη της, θέλει «λύση πακέτο».
 
Ναι στην πρόσκληση Σκουρλέτη από το ΚΙΝΑΛ αλλά με δική του πρόταση

Το Κίνημα Αλλαγής αντέδρασε διαφορετικά, καθώς φαίνεται να το συζητά με ναι, μεν, αλλά.
«Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε όσα προτείναμε μέχρι τώρα και απέρριπτανι» λένε πηγές από το Κίνημα Αλλαγής που πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη υπό τη Φώφη Γεννηματά, σε επίπεδο Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Τσιόδρα και του Δημήτρη Χατζησωκράτη.
Στην εν λόγω σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Δημήτρης Ρέππας, αμφότεροι με μεγάλη εμπειρία στην επεξεργασία εκλογικών νόμων κατά το παρελθόν.
ΤΟ ΚΙΝΑΛ, ναι μεν, αποδέχτηκε την πρόσκληση Σκουρλέτη, αφετέρου δε, θα προσέλθει, όπως αποφασίστηκε, με δική του συλλογική πρόταση εκλογικού νόμου που θα εμπεριέχει βασικά χαρακτηριστικά στα οποία δίνουν βαρύτητα και θα οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη την Τρίτη όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Στη διακομματική συνάντηση εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γιώργος Αμυράς, θα καταθέσουν την τελική πρόταση του ΚΙΝΑΛ.
Βασική συνισταμένη της πρότασης θα είναι η ιδέα για αναλογικότερο εκλογικό νόμο από τον σημερινό, με μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Και βεβαίως θα προβλέπει κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών καθώς και πρόβλεψη να μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης