Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μειώνονται οι κίνδυνοι στην Πορτογαλία - Αναγκαία περαιτέρω μείωση των NPLs

DBRS: Μειώνονται οι κίνδυνοι στην Πορτογαλία - Αναγκαία περαιτέρω μείωση των NPLs
Οι πορτογαλικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει 
Μειώνονται σταδιακά οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα έχει επιδείξει πρόοδο σε δύο κρίσιμους τομείς, όπως ανέφερε σήμερα (14/5/2018) η DBRS.
Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα τόσο του εταιρικού χρέους όσο και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μειώνονται σταδιακά.
Δεύτερον, ο τραπεζικός τομέας της Πορτογαλίας είναι πλέον σε καλύτερη θέση, μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία σημείωνε αρνητικές επιδόσεις.
Όπως σημειώνει η DBRS, οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις και βελτιώνουν τις εγχώριες επιδόσεις τους, ενώ ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι έχουν περιοριστεί οι υπόλοιποι πιθανοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας (Banco de Portugal, BdP) ενέκρινε πρόσφατα ορισμένα μακροπροληπτικά μέτρα ως απάντηση στην αύξηση των στεγαστικών δανείων, στην αύξηση της καταναλωτικής πίστης και στην επιτάχυνση των τιμών των κατοικιών κατά το παρελθόν έτος.
Παρ’ όλα αυτά, παρά την πρόοδο, στους κύριους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Πορτογαλίας παραμένουν τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους και των NPLs.

Συνεχίζεται η πτώση του εταιρικού χρέους

Η DBRS σημειώνει ότι βλέπει θετικά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του εταιρικού τομέα.
Το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών (NFC) μειώθηκε από το ανώτατο όριο του 127% του ΑΕΠ το 2012 σε 104% στο β’ τρίμηνο του 2017.
Πιο πρόσφατα, η μείωση του δείκτη χρέους οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Όσον αφορά στους επιμέρους τομείς, η απομόχλευση του τομέα των κατασκευών αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη στη μείωση του χρέους.
Παράλληλα με τη μείωση του χρέους, οι πορτογαλικές NFCs έχουν επιτύχει σημαντική μείωση της μόχλευσης.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει το βάρος των ιδίων κεφαλαίων στις κεφαλαιακές τους δομές.
Αυτή η μετατόπιση στις κεφαλαιακές δομές των NFCs, που παρατηρείται σε διάφορους τομείς και σε διαφορετικά μεγέθη επιχειρήσεων σύμφωνα με μελέτη της BdP, καθιστά τις NFCs λιγότερο ευάλωτες σε αλλαγές στα επιτόκια.
Παρά τη σημαντική πτώση, ο δείκτης δημόσιου χρέους των NFCs εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλός και υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Παράλληλα, στην έκθεση της DBRS σημειώνεται ότι έχει επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με τον οίκο αξιολόγησης να επισημαίνει, ωστόσο, ότι απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις.
Οι πορτογαλικές τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη μείωση του υψηλού ποσοστού των NPLs κατά τους τελευταίους 18 μήνες, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), μετά την αύξησή τους στο αποκορύφωμα του 20,1% επί των συνολικών δανείων κατά το β’ τρίμηνο του 2016, τα NPLs των πορτογαλικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στο 15,2% στο τέλος του 2017.
Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ο μέσος λόγος NPLs παραμένει πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, που διαμορφώνεται περίπου στο 4%, αλλά και άνω του δείκτη 11,1% για τις ιταλικές και 4,5% για τις ισπανικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης