Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στη Γάζα - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Στους 60 οι νεκροί, 2.200 οι τραυματίες

tags :
Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στη Γάζα - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Στους 60 οι νεκροί, 2.200 οι τραυματίες
Η πιο αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστίνιους από το 2014
(upd6) Εκτάκτως συγκαλείται σήμερα 15/5 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (στις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Τελευταίο θύμα η Laila al – Ghandour, ένα βρέφος 8 μηνών που απεβίωσε από εισπνοή δακρυγόνου.
Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο αιματηρή για τους Παλαιστίνιους από το 2014, καθώς πέρα από τους 60 νεκρούς, άλλοι 2.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, από τους 60 νεκρούς, τα 6 είναι παιδιά ενώ από τους 2.200 και πλέον τραυματίες, τα 122 είναι παιδιά και οι 44 γυναίκες.
Και ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι Παλαιστίνιοι θα προχωρήσουν σήμερα σε νέες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ενώ έχει κηρυχθεί γενική απεργία και τριήμερο πένθος για το θάνατο των 58 Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ δικαιολόγησε την χρήση στρατιωτικών μέσων ως προστασία των συνόρων του.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ εμπόδισαν χθές την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα όσα αιματηρά επεισόδια έλαβαν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

Τα επεισόδια

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής».
Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώθηκε στον ουρανό στα σύνορα.
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα 16 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων ενός 14χρονου αγοριού και ενός άνδρα σε αναπηρικό αμαξάκι, ενώ περίπου 500 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 200 από αληθινά πυρά, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.
Αυτοί οι θάνατοι ανεβάζουν σε 61, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, οι αντιδράσεις των Παλαιστίνιων αναμένεται να κλιμακωθούν σήμερα 14/5 με αφορμή τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ αλλά και αύριο Τρίτη 15/5 καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους που είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τη διεθνή κοινότητα, αν και οι ΗΠΑ στηρίζουν την θέση του Ισραήλ που κατηγορεί την Hamas ότι υποκινεί τη βία στη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα σήμερα οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πέταξαν φυλλάδια στους Παλαιστίνιους, με τα οποία τους ζητούν να μην «γίνουν εργαλείο της Hamas» και να μην προκαλέσουν καταστροφή στη συνοριακή γραμμή.
Σημειώνεται πως χθες έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπου το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, Ivanka Trump και ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
Πάντως, από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, B. Netanyahu απείχαν οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών, στέλνοντας σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τις ΗΠΑ.
«Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε.
Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι αυτό θα δώσει ώθηση στην ειρήνη και για αυτό ακριβώς δεν μπορείτε να βασίσετε την ειρήνη σε θεμέλια ψεμάτων.
Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3000 χρόνια, είναι η πρωτεύουσα του Κράτους μας εδώ και 70 χρόνια και θα παραμείνει για πάντα η πρωτεύουσά μας» ανέφερε ο Netanyahu.
«Με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας αναγνωρίζεται η πραγματικότητα έπειτα από μια περίοδο πολύ μακράς αναμονής, είναι επίσης απαραίτητη για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην περιοχή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, J. Salivan.
Oι ΗΠΑ θα εγκαινιάσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, με την τελετή να συμπίπτει με την 70η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.
Την ίδια στιγμή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 1.000 αστυνομικούς προκειμένου να προφυλάξει την πρεσβεία και τη γύρω περιοχή, όπου δεσπόζουν αφίσες με το σύνθημα «Trump Κάνε το Ισραήλ Σπουδαίο Ξανά» (Trump Make Israel Great Again).

Netanyahu: Ο Trump έγραψε ιστορία - Λαμπρή ημέρα η σημερινή (14/5)

Για μια «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.
Μάλιστα, ευχαρίστησε τον Donald Trump για το θάρρος του να μεταφέρει τη πρεσβεία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Netanyahu και πρόσθεσε «τι λαμπρή ημέρα.
Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε.
«Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Trump που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Trump στα εγκαίνια της πρεσβείας: Οι ΗΠΑ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην ειρήνη

Τη στιγμή που μαίνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα και δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά μήκος των συνόρων, στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Donald Trump κατά την προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».
 
Βρυξέλλες: Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση όλες τις πλευρές μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας.
Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini.

Η Τουρκία ανακαλεί τους πρέσβεις σε Ισραήλ και ΗΠΑ - Erdogan: Γενοκτονία στη Γάζα

Για «γενοκτονία» πλευράς Ισραήλ έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή τον θάνατο τουλάχιστον 55 Παλαιστινίων από πυρά του στρατού του Τελ-Αβίβ στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας-Ισραήλ, την ημέρα μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Μιλώντας από το περιθώριο της τελετής στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος Πρόεδρος καταδίκασε «την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία», ανεξάρτητα από το αν προέρχεται «από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yildirim, ο οποίος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι συνεργός σε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»:
«Δυστυχώς, οι Η.Π.Α. υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε σε δημοσιογράφους, στην Άγκυρα.
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι καλεί για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της χώρας σε Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο think tank Ghatham House στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει το ρόλο του μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.
«Για άλλη μια φορά απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση που παραβιάζει το διεθνή νόμο και έρχεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε..
Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ότι βιώνουμε τις σκοτεινές ημέρες πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Γερμανία

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, σήμερα, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.
«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία.
Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης.
Ταυτόχρονα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας.
«Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.
 
Bassil (ΥΠΕΞ Λιβάνου): Οι κινήσεις του Trump στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν τις εντάσεις

Καταλυτικό ρόλο για περισσότερες εντάσεις και εξτρεμισμό έπαιξε η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου.
Ειδικότερα, ο Gebran Bassil δήλωσε στο Reuters ότι η μεταφορά της πρεσβείας στο Ισραήλ θα υπονομεύσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας, Saad al-Hariri, σε ξεχωριστή δήλωση από τη Βηρυτό, την χαρακτήρισε ως προκλητική κίνηση που «θα έβαζε όλα τα ειρηνευτικά μονοπάτια στην περιοχή μπροστά σε αδιέξοδο» και θα επιδεινώσει τη βία και τον εξτρεμισμό.
«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους αδελφούς των Παλαιστινίων στο νόμιμο αγώνα τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Bassil δήλωσε ότι, παράλληλα με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οι ΗΠΑ προχωρούν σε νέες αποτυχημένες πολιτικές που σχετίζονται με την περιοχή.
«Αυτή είναι μια κίνηση που θα προκαλέσει περισσότερες εντάσεις και θα οδηγήσει σε περισσότερο εξτρεμισμό στην περιοχή», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες.
 
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Μόσχα έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Την έντονη ανησυχία τόσο της Μόσχας όσο και του Καίρου για την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.
«Επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σ' εκείνες τις αρχές οι οποίες διέπουν την Ειρηνική πρωτοβουλία των Αραβικών χωρών.
Τόσο σε εμάς όσο και στην Αίγυπτο, προκαλούν ανησυχία οι προσπάθειες που γίνονται να αναθεωρηθούν οι σημαντικές αυτές αποφάσεις και εκείνες οι προσεγγίσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο Lavrov.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.
Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών.
«Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Lavrov.

Σαουδική Αραβία: Πιο επικίνδυνο μέρος η Μέση Ανατολή μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Η Μέση Ανατολή είναι πιο επικίνδυνο μέρος μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ υποστήριξε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Turki Al – Faisal, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα βήμα που δεν φέρνει πιο κοντά την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Αμερική αγωνιζόταν για το δίκαιο του νόμου, για τη Δικαιοσύνη, για το σεβασμό των διεθνών συμφωνιών.
Και τώρα βλέπουμε ότι υπαναχωρεί αυτών για χάρη εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών.
Δεν πρόκειται για βήμα που θα φέρει την ειρήνη στην Παλαιστίνη ή στη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, αναφέροντας πως η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ενίσχυσε την αντί – αμερικανική ρητορική όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και έδωσε το «δικαίωμα» στις τρομοκρατικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι η Αμερική είναι απέναντι στους Άραβες, επιτρέποντας παράλληλα στο Ιράν να εκμεταλλευθεί το θέμα και να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν το Ισραήλ.
Πάντως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ όσον αφορά την αντιπαράθεση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέροντας πως η διεθνής συμφωνία του 2015 είχε αρκετά προβλήματα.
«Η συμφωνία εστίαζε μόνο σε μια παράμετρο της στάσης του Ιράν, η οποία αφορούσε τον πυρηνικό εμπλουτισμό και άφηνε στον αέρα όλα τα υπόλοιπα σχετικά με την πολιτική του Ιράν, την παρεμβατικότητα του και τις φιλοδοξίες του στην περιοχή» ανέφερε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν απεσύρθησαν από τη συμφωνία αλλά ζήτησαν την επαναδιαπραγμάτευση της.
«Το Ιράν βασικά έχει πτωχεύσει.
Έτσι βασίζεται στις ξένες χώρες προκειμένου να του παράσχουν χρηματοδότηση για επιχειρηματικές συμφωνίες» είπε ο Al – Faisal, εκτιμώντας πάντως πως η Τεχεράνη δεν θα τα καταφέρει λόγω των πολύ αυστηρών κυρώσεων των ΗΠΑ.

Τουρκία: ΗΠΑ και Ισραήλ υπεύθυνοι για τη σφαγή στη Γάζα

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, όπου 46 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, όπως καταγγέλλει η Τουρκία.
«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.
«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Παλαιστίνη: Τρομερή σφαγή από το Ισραήλ, να επέμβει η διεθνής κοινότητα

Για «τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας κατηγορεί το Ισραήλ η παλαιστινιακή αρχή.
Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Έκτακτη Σύνοδος από τον Αραβικό Σύνδεσμο – Παράνομη η ενέργεια των ΗΠΑ
 
Συνέρχεται εκτάκτως την Τετάρτη 16/5 ο Αραβικός Σύνδεσμος για την παράνομη όπως υποστηρίζει μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, η Σύνοδος θα γίνει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στον Αραβικό Σύνδεσμο «σε αντίδραση για την παράνομη απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ».
Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν και από το Ιράν, με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου Ali Larijani να κάνει λόγο για μια ανώριμη και ριψοκίνδυνη προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις και να κατηγορεί τον Trump ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει τις συνέπειες που θα έχουν μακροπρόθεσμα οι πράξεις του.
 
Η Τουρκία ανακαλεί τους πρέσβεις σε Ισραήλ και ΗΠΑ - Erdogan: Γενοκτονία στη Γάζα

Για «γενοκτονία» πλευράς Ισραήλ έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή τον θάνατο τουλάχιστον 55 Παλαιστινίων από πυρά του στρατού του Τελ-Αβίβ στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας-Ισραήλ, την ημέρα μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Μιλώντας από το περιθώριο της τελετής στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος Πρόεδρος καταδίκασε «την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία», ανεξάρτητα από το αν προέρχεται «από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yildirim, ο οποίος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι συνεργός σε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»:
«Δυστυχώς, οι Η.Π.Α. υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε σε δημοσιογράφους, στην Άγκυρα.
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι καλεί για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της χώρας σε Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο think tank Ghatham House στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει το ρόλο του μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.
«Για άλλη μια φορά απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση που παραβιάζει το διεθνή νόμο και έρχεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε..
Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ότι βιώνουμε τις σκοτεινές ημέρες πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία».

ΗΠΑ για επεισόδια στη Γάζα: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Με το μέρος της ισραηλινής κυβέρνησης τάχθηκε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή τα άκρως θλιβερά γεγονότα στη Γάζα, στο περιθώριο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ανέφερε χαρακτηριστικά η αμερικανική κυβέρνηση, επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για τους θανάτους τουλάχιστον 52 Παλαιστινίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς και η κλιμάκωση της βίας, δεν επηρεάζουν το σχέδιο ειρήνης για την περιοχή.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα

Την έντονη αντίδρασή της για την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, στον φράχτη που χωρίζει την Παλαιστίνη από το Ισραήλ και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονται για την μεταφορά της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, εξέφρασε η Διεθνής Αμνηστία.
«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.
Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», ανέφερε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο.
«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.
Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς», σημείωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Philip Luther, σε ένα δελτίο τύπου.
Στις πρώτες αναφορές από ιατρικές πηγές, που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρεται ότι «δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεφάλι ή το στήθος».
«Αν και ορισμένοι διαδηλωτές ενδεχομένως προσέφυγαν σε κάποια μορφή βίας, αυτό δεν δικαιολογεί πάντα την χρήση αληθινών σφαιρών», ανέφερε ο Philip.



Από την πλευρά του, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.
Η Επιτροπή για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».
Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία υπάγεται στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».



Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την «ανησυχία» της για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε δημόσια τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα αυτά στη Γάζα, «δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμιά ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».
«Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους», επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα», έγραψε ο Zeid Ra'ad Al Hussein στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης