Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δύσκολες οικονομικές προκλήσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας

Οι δύσκολες οικονομικές προκλήσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας
Τα προεκλογικά προγράμματα των δύο κομμάτων σε σημαντικό βαθμό θεωρούνται ασύμβατα ενώ οι ομοιότητές τους αντιβαίνουν τα δημοσιονομικά ειωθότα στην ΕΕ
Οικονομικές υποσχέσεις, που δείχνουν ασυμβίβαστες με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, έχει παράσχει ο νέος ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, 10 εβδομάδες μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου του 2018 και οι αγορές εμφανίζονται δύσπιστες μπροστά σε αυτό τον «γάμο».   
Μεταξύ των υποσχέσεων αυτών είναι η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, η ενίσχυση της παροχής κοινωνικής πρόνοιας, η ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων και η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011, η οποία αύξησε σημαντικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός εξελήφθη ως μια απίθανη και ανησυχητική προοπτική από τους περισσότερους  πολιτικούς αναλυτές πριν οι εκλογές της 4ης Μαρτίου αναδείξουν ένα νέο Κοινοβούλιο, που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, όπως παρατηρεί το Reuters.
Τα προεκλογικά προγράμματα των δύο κομμάτων σε σημαντικό βαθμό θεωρούνται ασύμβατα ενώ οι ομοιότητές τους αντιβαίνουν τα δημοσιονομικά ειωθότα στην ΕΕ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, στα προεκλογικά προγράμματά τους περιλαμβάνεται η έκδοση παράλληλου νομίσματος ενώ συνολικά οι πολιτικές τους εκτιμάται, πως θα ξεπεράσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούμε τις συμφωνίες της ΕΕ για να σταματήσουμε την οικονομική ασφυξία της Ιταλίας», δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας Matteo Salvini μετά τις συνομιλίες με τον εταίρο του και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio.
Στο πρόγραμμα του Κινήματος περιλαμβάνεται η πρόνοια για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα φτωχότερα στρώματα, που κοστολογείται  σε περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ η δέσμευση για έναν σταθερό φορολογικό συντελεστή 15% για τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα, εκτιμάται ότι θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 80 δισ. ευρώ.
Η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα κοστίσει 15 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 12,5 δισ. χρειάζονται για να αναπληρώσουν την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων και οι δύο κυβερνητικά εταίροι εξετάζουν επίσης την εκτύπωση ενός νέου νομίσματος ειδικού σκοπού για την αποπληρωμή κρατικών χρεών προς τις επιχειρήσεις.
«Αν εφαρμοστεί, θα είναι ένας πραγματικός σεισμός για το ιταλικό οικονομικό σύστημα στη σύγχρονη εποχή» εκτιμά ο Wolfgang Munchau, αρθρογράφος των Financial Times και επικεφαλής του think-tank με έδρα το Λονδίνο Eurointelligence.
Ορισμένοι από τους διαπραγματευτές των δύο κομμάτων προτείνουν τώρα μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση που, πιθανόν να επικρατήσει, εφαρμόζοντας τις προεκλογικές τους προτάσεις μόνο εν μέρει και σταδιακά.
Ενόψει όμως της απογοήτευσης των ψηφοφόρων τους, τα δύο κόμματα πιθανότατα θα ισχυριστούν, πως η υποχώρηση αυτή προϊόν συμβιβασμού για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές πως όλα αυτά θα συγκλίνουν με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, το οποίο κινείται σε ποσοστό άνω του 130% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Οι αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης.
Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2018 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό 14μηνου.
Πριν από τις εκλογές, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα επέκριναν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για τη χρόνια ασθενή ανάπτυξη της Ιταλίας και την αυξανόμενη φτώχεια ενώ υποσχέθηκαν να αγνοήσουν τις Βρυξέλλες, προχωρώντας σε αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Αυτή τη στιγμή έχουν αμβλύνει την κριτική τους ενώ στέλεχος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι, τα σχέδια αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος θα συζητηθούν πρώτα με την ΕΕ.
Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί το 2018 στο 1,6% του ΑΕΠ από 2,4% το 2017 και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 0,8% το επόμενο έτος με έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό το 2020. 
Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων προεκλογικά είχε δεσμευθεί για ένα έλλειμμα πάνω από το ανώτατο όριο του 3%, που έχει θεσπίσει η ΕΕ, προκειμένου να επιτρέψει επιπλέον δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις.
«Ο στόχος για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού κατέστρεψε την οικονομία μας», δήλωσε ο γερουσιαστής Alberto Bagnai, ένας ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος.
Η Λέγκα θέλει να αυξήσει το έλλειμμα σε 2,8% το 2018  και σε 3% το 2020.
Από την πλευρά της η Κομισιόν ένα χρόνο πριν από την εκπνοή της θητείας της, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να θέσει τα οικονομικά της Ιταλίας υπό έλεγχο, αν και οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για την αντίδραση των Βρυξελλών.
Μέχρι στιγμής, η αντίδραση των αγορών είναι ισορροπημένη, απέναντι σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές περιέγραφαν ως «σενάριο – εφιάλτη», πριν από τις εκλογές.
Εξάλλου αυτό αποτυπώνεται και στα spreads των ιταλικών ομολόγων, που έφθασαν σε υψηλό επτά εβδομάδων τις προηγούμενες μέρες με την είδηση της κυβερνητικής συμφωνίας αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν πορεία αποκλιμάκωσης.  
Αναλυτές, υποστηρίζουν πως ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μεν «αντισυμβατικός», ωστόσο η Ιταλία αποκτά κυβέρνηση και αυτό είναι το σημαντικότερο για τις αγορές. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης