Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κουβέλης: Δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Κουβέλης: Δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
"H τουρκική πλευρά δεν κάνει «τυχαίες» κινήσεις»", αναφέρει ο Φ. Κουβέλης
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για την απελευθέρωσή τους, τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».
Όπως σημειώνει, «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο, με ευθύνη των τουρκικών αρχών, έχει τεθεί σε μη συντεταγμένα πλαίσια.
Δηλαδή, ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά».
Εκτιμά δε, πως οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς και αναμένεται, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, να υπάρξει έξαρση της ρητορικής, όμως θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει άμεση διασύνδεση με το εν λόγω ζήτημα.
«Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί τυχόν παράτασή της προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Κουβέλης.
Κληθείς να απαντήσει στο εάν ο Erdogan θα επιδιώξει ένα νέο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, απαντά πως έχουμε «μια αντιπαράθεση στον αέρα και στη θάλασσα στο Αιγαίο εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε «κόκκινες γραμμές» και μπορεί να εξελιχθεί σε «θερμό επεισόδιο», δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων».
«Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν κάνει «τυχαίες» κινήσεις», προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας πως αυτό «είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων».
Εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ’ όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί.
Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να στηθούν κάλπες αυτό το φθινόπωρο, ο κ. Κουβέλης αφού σημειώνει ότι το αίτημα αυτό η ΝΔ το έχει αναγάγει σε στρατηγική της και το επαναφέρει ανά τακτά διαστήματα από τους πρώτους μήνες του βίου αυτής της κυβέρνησης για να καλύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο, αλλά και πως η κ. Γεννηματά, που εμφανίστηκε να υποστηρίζει το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, αντιφάσκει, τονίζει ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει μια αποστολή η οποία διαπερνά όλες τις επιλογές της.
Είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από τα μνημόνια και η ενεργοποίηση των διαδικασιών παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και η κοινωνία να δει επιτέλους φως μετά την έξοδο από το τούνελ.
Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διαταραχθεί και δεν συντρέχουν οι λόγοι για εκλογές, δηλαδή λήξη λαϊκής εντολής».
Ακόμη, αναφέρει ότι συνήθως οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύονται, ως προς το θέμα των συνεργασιών και των συμμαχιών σημειώνει πως θα πρέπει αυτές να είναι στη βάση κάποιων αρχών και συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με τις ανάγκες κάθε φορά της χώρας και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «δεν τίθεται θέμα προσέγγισης ή μη προσέγγισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά τίθεται θέμα αναγκαιότητας που την επιβάλλουν οι συνθήκες».
Ερωτηθείς εάν μετά τις εκλογές θα διεκδικήσει ξανά κάποιο αξίωμα απαντά πως «το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ προσωπικά μετά τις εκλογές, δηλαδή μετά από ενάμισι χρόνο αλλά τι θα κάνουμε όλοι, το διάστημα που προηγείται των εκλογών και το οποίο προσφέρεται για να γίνουν πολλά πράγμα».
Τέλος, αναφορικά με την κριτική που έχει δεχθεί για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο Π. Καμμένος, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η κυβερνητική προσπάθεια αποτελεί μια συλλογική κινητοποίηση δυνάμεων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
Πέρα από τα επιμέρους οργανογράμματα των υπουργείων υπάρχει η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση και στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε ως ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
« Άλλωστε το έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η συνεργασία μου με τον κύριο Καμμένο είναι πολύ καλή», καταλήγει ο κ. Κουβέλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης