Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πως τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να λύσουν τα χέρια των κεντρικών τραπεζών

Morgan Stanley: Πως τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να λύσουν τα χέρια των κεντρικών τραπεζών
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εξετάζουν τις πιθανές χρήσεις των ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες 
Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα ώστε στο μέλλον να μπορούν να προχωρούν πιο επιθετικά σε αυξήσεις επιτοκίων, περιορίζοντας τις επιπτώσεις οποιασδήποτε μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση της Morgan Stanley, που αναλύει τις πιθανές εφαρμογές των ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τη Sheena Shah εντόπισε αρκετούς τομείς πιθανής χρήσης των κρυπτονομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά κατέστησαν σαφές ότι η έρευνα τους «δεν προορίζεται να για να υποδείξει πού μπορεί να εφαρμοστεί το ψηφιακό νόμισμα και γιατί».
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, όπου η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες να μεταφέρουν τα επιτόκια ακόμα πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος σε περίπτωση σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες περιόρισαν τα επιτόκια τους για να προστατέψουν τους καταναλωτές και τις τράπεζες από τις χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης, με μια σειρά κεντρικών τραπεζών, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ιαπωνία και η ευρωζώνη, να βυθίζουν τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.
Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν σε μια σειρά χωρών, αν και καμία κεντρική τράπεζα δεν τα έχει περιορίσει κάτω από το -0,5%.

ΓΡΑΦΗΜΑ

Τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό, καθώς σύμφωνα με τη Morgan Stanley «Θεωρητική, ένα νομισματικό σύστημα που είναι 100% ψηφιακό μπορεί να επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερα αρνητικά επιτόκια.
Αυτό αφορά ορισμένες κεντρικές τράπεζες.
Τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα που κυκλοφορούν ελεύθερα περιορίζουν την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Ένας ψηφιακός τύπος μετρητών θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει την καταβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων σε όλα τα χρήματα που κυκλοφορούν σε οποιαδήποτε οικονομία» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Φυσικά, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε πειραματική ιδέα, υπάρχουν δυνητικά μειονεκτήματα, με την Morgan Stanley να υποστηρίζει ότι «τα μεγάλα και μακροχρόνια αρνητικά ποσοστά είναι τελικά προβληματικά για τις τράπεζες.
Οι κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να απευθυνθούν απευθείας στους χρήστες των νομισμάτων για να εφαρμόσουν τη νομισματική πολιτική, μειώνοντας σημαντικά τη μόχλευση στο σύστημα και περιορίζοντας την αύξηση του ΑΕΠ».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης