Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Θα συζητήσουμε την έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό

Kuroda (BoJ): Θα συζητήσουμε την έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» ώστε να συζητηθεί μία έξοδος από τα την νομισματική χαλάρωση
Σαφές μήνυμα σχετικά με την έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση της Bank of Japan έστειλε σήμερα (10/5) ο επικεφαλής της τράπεζας, Haruhiko Kuroda, τονίζοντας ότι η έξοδος θα πραγματοποιηθεί όταν επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Kuroda, «είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την χαλαρή νομσιαμτική πολιτική», προσθέτοντας παράλληλα ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή, «δεν είναι κατάλληλο να μιλάμε για συνθήκες εξόδου».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν εξετάζει αναθεώρηση της πολιτικής της, καθώς «εάν ο πληθωρισμός πλησιάσει το 2%, οι συνθήκες θα οδηγήσουν σταδιακά στην εξεύρεση της εξόδου».
«Εάν πληρούνται οι συνθήκες, το συμβούλιο θα μπορούσε να συζητήσεις τις συνθήκες εξόδου», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Kuroda, ο οποίοες πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η BoJ «θα λάβει υπόψην τις επιπτώσεις μίας τέτοιας αλλαγής στην αγορά» και θα προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η αποφυγή της συζήτησης για το σχετικό θέμα δε διαφοροποιεί τη δέσμευση της Τράπεζας να πετύχει τον σχετικό στόχο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bank of Japan, η ιδιωτική κατανάλωση έχει αυξηθεί με μετριοπαθείς ρυθμούς, ενώ η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να καταγράψει ανοδική τάση.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας κινείται σταθερά προς τον στόχο του πληθωρισμού, ο Kuroda τόνισε ότι «η αποπληθωριστική νοοτροπία είναι μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την αβεβαιότητα γύρω από την προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ ως «παράγοντα κινδύνου» για την οικονομία της χώρας.
«Είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουμε ακριβείς προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις στο μέλλον», σχολίασε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δοθεί υπερβολική έμφαση στις προβλέψεις της BoJ».
«Η παροχή λεπτομερούς και ευκρινούς εξήγησης για τις κινήσεις στις τιμές θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη κατανόηση του κοινού», καταλήγει ο επικεφαλής της Bank of Japan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης