Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά το τέλμα στην οικονομία ο Τσίπρας ψάχνει για «διαχωριστικές» πολιτικές γραμμές - Νέο «φλερτ» με το Κίνημα Αλλαγής

Μετά το τέλμα στην οικονομία ο Τσίπρας ψάχνει για «διαχωριστικές» πολιτικές γραμμές - Νέο «φλερτ» με το Κίνημα Αλλαγής
Δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί προσέγγιση με το Κίνημα Αλλαγής
Να χαράξει διαχωριστικές γραμμές στα πέραν της οικονομίας θέματα, κατά τρόπο που να απομονώσει τη ΝΔ και να παρέμβει στον εσωτερικό διάλογο που διεξάγεται -με τους όχι και πλέον συντροφικούς όρους- στο Κίνημα Αλλαγής, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίησε το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή προκειμένου να επιτεθεί στον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η ΝΔ μπορεί να μας παραδώσει ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει το πολιτικό κόστος και το ποιος είναι κοινωνικά φιλελεύθερος», είπε και ειρωνικά ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί δείχνει καθαρά σε όσους πιστέψανε ότι είναι πολιτικός του φιλελευθέρου κέντρου ότι είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό».
Ο κ. Τσίπρας αντιπαρήλθε βέβαια ότι επτά δικοί του βουλευτές είτε καταψήφισαν είτε απήχαν καθώς επίσης και ότι ο κυβερνητικός του εταίρος πήρε συνολικά αρνητική στάση.
Δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί προσέγγιση με το Κίνημα Αλλαγής προβάλοντας τη «συντηρητική στάση της ΝΔ» στα θέματα των δικαιωμάτων όπως και στα εθνικά θέματα με πρώτο το Σκοπιανό.
Καθώς στην Ευρώπη βρίσκει ευήκοα ώτα, θέλει να εμφανιστεί ως η βασική δύναμη της κεντροαριστεράς απέναντι στη συντηρητική δεξιά.
Μία υποχώρηση της αντι-ΣΥΡΙΖΑ κριτικής μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο διχασμός στο Κίνημα Αλλαγής μειώνει τη δυναμική του εγχειρήματος και αποτρέπει μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητούν πολιτική στέγη μετά την απογοήτευσή τους.
Παράλληλα θα στερήσει συμμάχους από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξακολουθεί να προσδιορίζεται από τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι διαχωριστικές γραμμές θα παίξουν ρόλο στις συμμαχίες μετά τις εκλογές, αλλά το Μαξίμου επιθυμεί να διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο κατά τρόπο που να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Αν πχ η ΝΔ εμφανιστεί δίχως δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους, αυτό θα επηρεάσει την ψήφο μίας κατηγορίας μετριοπαθών ψηφοφόρων.
Στο Κίνημα Αλλαγής όσο κι αν το ξορκίζουν το ερώτημα είναι εάν είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ.
Η θέση ότι μπορούμε να πάμε εξίσου εύκολα και με τους δύο ανάλογα με τον ποιον θα βγάλει νικητή η κάλπη αναδεικνύει καιροσκοπισμό που ήδη παράγει αντίθετα αποτελέσματα.
Το πρόσφατο επεισόδιο που ανέδειξε τον διαχωρισμό στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής ήταν η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για διεξαγωγή εκλογών πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Η πρόταση θεωρήθηκε ως σύμπλευση με τη ΝΔ και προκάλεσε την αντίδραση του Ποταμιού που θεωρεί ότι αφενός δεν συζητήθηκε πριν κατατεθεί και αφετέρου θα έπρεπε να συνοδεύεται από πρόταση διακυβέρνησης για να είναι αξιόπιστη.
Η απάντηση ήλθε από βουλευτές της ΔΗΣΥ, δημόσια την εξέφρασε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος στοχεύοντας προς το Ποτάμι, είπε ότι αν κάποιοι διαφωνούν μπορούν και να αποχωρήσουν από το Κίνημα Αλλαγής όμως φοβούνται ότι δεν θα βρίσκουν στην κάλπη ούτε την δική τους ψήφο.
Γενικότερα η συμπεριφορά της ΝΔ στο Σκοπιανό όπως και στα θέματα των δικαιωμάτων –πχ της ΛΟΑΤ κοινότητας-, έχει απομακρύνει το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ από τη ΝΔ, ενώ μία κατηγορία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν πάντα την αντίθεση με την δεξιά είδικά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στον αντίποδα είναι ο Βαγγέλη Βενιζέλος που επιθυμεί στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και μία σειρά βουλευτών που την περίοδο 2012-2015 ήταν υπουργοί του Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Μανιάτης και έχουν την πιο σκληρή αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης