Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Να μην καταπιεί ως δικό του το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ – Πρέπει να ξέρουμε τα όρια των συμβιβασμών

Φίλης: Να μην καταπιεί ως δικό του το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ – Πρέπει να ξέρουμε τα όρια των συμβιβασμών
Αν υιοθετήσουμε την ουσία του νεοφιλελευθερισμού, τότε υπάρχει αναίρεση της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ.Φίλης
Να μην καταπιεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο, όπως επιθυμούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και το σύστημα διότι αυτό θα συνεπάγεται την αναίρεση της αριστερής του φυσιογνωμίας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης.
«Στη διαπραγμάτευση που κάνουμε, που δίνει τον αγώνα του ο Ευκλείδης, το κόμμα πρέπει να έχει τη δική του φωνή που να ενισχύει αυτή τη διαπραγμάτευση.
Με στόχους που μπορεί να μην ταυτίζονται, να είναι παράλληλοι ή συγκλίνοντες, αλλά που αναδεικνύουν την προγραμματική ιδιαιτερότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αν καταλήξουμε, όπως θέλουν οι αντίπαλοί μας και το σύστημα, να καταπιούμε το μνημόνιο, το παλαιό ή το νέο, ως δικό μας, αν υιοθετήσουμε την ουσία του νεοφιλελευθερισμού, τότε υπάρχει αναίρεση της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι θέμα εγωιστικό, αλλά το ότι μία νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
Κανείς δεν το θέλει, αλλά πρέπει και να ξέρουμε τα όρια των συμβιβασμών» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φίλης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαροι στόχοι.
«Πρέπει να είμαστε σαφείς:.
Το μνημόνιο έφτιαξε μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα για την Ελλάδα.
Ποιοι είναι οι στόχοι βγαίνοντας από τη δανειακή σύμβαση;
Γιατί από το μνημόνιο δεν βγαίνουμε, οι 300 τόσοι νόμοι θα υπάρχουν, κάτι μπορούμε να ξηλώσουμε, το παλεύουμε, θα δούμε.
Η επιτήρηση δεν θα είναι τόσο σκληρή, αλλά πιο αυστηρή από την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διερωτήθηκε ότι το σημαντικό ερώτημα είναι «τι επιδιώκουμε εμείς και η αντιπολίτευση».
«Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που πρέπει να υπηρετηθούν με τις ανάλογες πολιτικές;
Πρώτος στόχος είναι η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, που τρέχει συνεχώς με 2%-2,5% ετησίως, ενώ εμείς τώρα, μετά από δέκα χρόνια ύφεση, μπαίνουμε στην ανάπτυξη, που είναι αναιμική.
Θα πάει στο 2%;
Θα δούμε.
Θέλουμε να το ενισχύσουμε και με ποιες πολιτικές;
Μπορούμε, με εκμηδενισμένο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (που σημαίνει το 3,5% πλεονάσματα).
Πιστεύετε ότι θα γίνουν άμεσες ξένες επενδύσεις της τάξης που εμείς θέλουμε, εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος και πάψει να είναι μη βιώσιμο όπως σήμερα;
Όχι βέβαια. Είναι απλή λογική.
Δεύτερος στόχος είναι  σύγκλιση στο εσωτερικό.
Η άρση των κοινωνικών αδικιών που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν με το μνημόνιο.
Η μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου όπως γίνεται παρά τα αντισταθμιστικά, δυστυχώς είναι περαιτέρω λιτότητα, μεγέθυνση ανισοτήτων» τόνισε ο κ.Φίλης.
«Ξέρω τους αναγκαίους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνεις όταν κυβερνάς αλλά δεν μπορεί να γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν και οι πραγματικότητες.
Όπως ψήφισα το Καλοκαίρι του 2015 το μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο για να μην καταστραφεί η ελληνική οικονομία, με στόχο να κερδίσουμε σε χρόνο και χώρο, τώρα ήρθε η στιγμή, που τελειώνει η δανειακή σύμβαση, να δούμε τι χώρο και χρόνο κερδίσαμε, τι μπορούμε να διορθώσουμε» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης