Πολιτική

Ο ρόλος της Τουρκίας στην 4η τριμερή Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ σήμερα 8/5 στη Λευκωσία

Ο ρόλος της Τουρκίας στην 4η τριμερή Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ σήμερα 8/5 στη Λευκωσία
Η τριμερής λαμβάνει χώρα σε μία συγκυρία όπου υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ιράν - Ισραήλ
Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή Συρίας-Ιράν θα συζητηθούν στην 4η τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η οποία πραγματοποιείται σήμερα 8/5 στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τριμερής "επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
Ο κ. Τσίπρας θα έχει εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες όπου θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.
Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει:

- τον ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

- το Μεσανατολικό

- τον ρόλο του Ιράν

- τις εξελίξεις στη Συρία

Η τριμερής λαμβάνει χώρα σε μία συγκυρία όπου υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ιράν - Ισραήλ.
Και ενώ είναι φυσικό το Ισραήλ να αναζητά συμμάχους εμπειρογνώμωνες περί τα διεθνή ζητήματα επισημαίνουν τους κινδύνους για την Ελλάδα από μία ενδεχόμενη ταύτιση.
Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές "ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας".
Ως ιδιαίτερης σημασίας, αξιολογεί  η κυβέρνηση  τη συμφωνία που θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.
Παράλληλα  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης