Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: «Νίκη» της αντίστασης χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Nasrallah

Λίβανος: «Νίκη» της αντίστασης χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Nasrallah
Λίβανος: «Νίκη» της αντίστασης χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Nasrallah
Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι πολιτικοί της σύμμαχοι κέρδισαν πάνω από τις μισές έδρες στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών, τουλάχιστον 67, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο για πρώτη φορά έπειτα από εννιά χρόνια, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτέλεσμα.
Ο ηγέτης της οργάνωσης, ο S. H. Nasrallah χαρακτήρισε σήμερα (7/5) (σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το αποτέλεσμα των εκλογών μια «πολιτική και ηθική νίκη» της αντίστασης, αναφερόμενος στην οργάνωση και τους περιφερειακούς της συμμάχους.
Όπως ανέφερε, η «κοινοβουλευτική παρουσία» της οργάνωσης και των συμμάχων της θα εγγυηθούν την προστασία της «αντίστασης».
Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε ως ένα κίνημα αντίστασης στο Ισραήλ.
Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε σε μόλις 49,2%, μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%.
Ο Hariri δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα του απώλεσε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του (από 33 έδρες σε 21) και κατηγόρησε τον περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, με τον οποίο διεξήχθησαν οι χθεσινές εκλογές, ο οποίος για πρώτη φορά προέβλεπε αναλογικό σύστημα.
Το πρόβλημα με αυτό τον εκλογικό νόμο είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν το κατανόησαν", είπε, αστειευόμενος σε δημοσιογράφους.
Εντούτοις, σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δει με "πολύ θετικά" τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο Hariri αναδείχθηκε ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο και είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας.
Με βάση τα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, το χριστιανικό κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, που εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, ήταν ένας από τους νικητές, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του, σε 15 από 8.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών B. kasemy δήλωσε, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ότι η Τεχεράνη σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί από την πλειοψηφία.
Ο Hariri ζήτησε το ταχύτερο δυνατό το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να μπορεί να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την μείωση του επιπέδου δημόσιου χρέους, από τα υψηλότερα παγκοσμίως.
Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ B. Bebet τόνισε ότι η νίκη της Χεζμπολάχ σημαίνει ότι το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης