Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Μετά από ένα χρόνο στην εξουσία παραμένει «σύμβολο» των μεταρρυθμίσεων

Macron: Μετά από ένα χρόνο στην εξουσία παραμένει «σύμβολο» των μεταρρυθμίσεων
«Ύμνοι» από τους αναλυτές για τον πρώτο χρόνο του Macron στη γαλλική προεδρία
Ένας πρώην τραπεζίτης με ελάχιστη πολιτική πείρα.
Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφαν οι περισσότεροι τον Emmanuel Macron πριν από αρκετούς μήνες, όταν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία.
Σήμερα, ένα χρόνο  μετά την εκλογική του νίκη έχει μετατραπεί, όπως αναφέρει αφιέρωμα του CNBC, σε σύμβολο για την ανάγκη περισσότερων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ευρωζώνη.
«Σε πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό του Francois Hollande, ο οποίος δεν κατόρθωσε να εμφανιστεί ως ένας ισάξιος εταίρος της Angela Merkel, ο Macron εξισορρόπησε τις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας», εκτιμά ο Emily Mansfield, αναλυτής του Economist Intelligence Unit.
Όπως προσθέτει «φιλοξένησε τον Vadimir Putin στις Versailles, διατηρώντας μία αποφασιστική στάση, η οποία «πέρασε» και στους πολίτες, ενώ έχτισε μία καλή σχέση με τον Donald Trump, ο οποίος τον θεωρεί, πλέον, ως τη «φωνή» της Ευρώπης στις όποιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ».
Ο Macron φρόντισε να σταθεί κοντά στον Trump, χωρίς, όμως, να στηρίξει και τις πολιτικές του.
Φρόντισε να καλέσει τον Trump στους εορτασμούς της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας το 2017, δηλαδή την πρώτη χρονιά που ο Macron ήταν πρόεδρος της χώρας.
Πιο πρόσφατα, ο Macron επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. στα τέλη Απριλίου, όπου αντάλλαξαν αρκετές χειραψίες και αγκαλιές
Ταυτόχρονα ο Macron «έχει επίσης υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και ενεργεί όλο και περισσότερο ως «μεσίτης» στη Μέση Ανατολή.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γαλλία φαίνεται τώρα περισσότερο ως ένας σημαντικός παράγοντας στις διεθνείς υποθέσεις από ότι ήταν εδώ και μερικά χρόνια», τονίζει ο Mansfield.
Οι περισσότερες από τις προσπάθειες της Macron για τη θέση της Γαλλίας ως παγκόσμιου παράγοντα έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον Σεπτέμβριο, ο Macron μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ορίζοντας ένα σαφές όραμα για το μέλλον της ζώνης του ευρώ.
«Έχει αλλάξει το συναίσθημα στη Γαλλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο CNBC τηλεφωνικά ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής της  JP Morgan Asset Management.
«Οι επενδυτές έχουν μειώσει τις short θέσεις τους στο ευρώ», πρόσθεσε.
Η σαφήνεια και η ανανεωμένη ώθηση στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης που τόνισε ο  Macron κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σορβόνη έφεραν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην περιοχή.
Οι αγορές γίνονται πιο θετικές ώστε η ευρωζώνη να εφαρμόσει περισσότερα φορολογικά μέτρα και θα μειώσει κάπως το βάρος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα μεγάλα μέτρα τόνωσης της.
Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Macron ήταν πολύ φιλόδοξος και θα δυσκολευτεί να βρει συμπαραστάτες για όλες τις ιδέες του μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
«Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης της Ευρώπης θα είναι πάντοτε δύσκολες και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο έχει σημειώσει τη μικρότερη πρόοδο μέχρι στιγμής», εκτιμά ο Mansfield και προσθέτει «εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία για μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων στην Ευρώπη και δεν αναμένουμε ότι αυτό θα αλλάξει υπό τη νέα κυβέρνηση».
Παρά τη συντηρητική στάση των Γερμανών, η Macron συμφώνησε με τη Merkel ότι η ζώνη του ευρώ χρειάζεται μεταρρύθμιση.
Οι δύο υπουργοί οικονομικών τους έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα τέλη Απριλίου με την υπόσχεση ότι θα καταλήξουν σε κοινά μέτρα για την ενίσχυση της περιοχής.
Ο Olaf Scholz, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε: «Η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται πραγματικά σε αυτό το έργο ... Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε».
Τέτοιες προτάσεις μεταρρύθμισης της ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιαστούν τον Ιούνιο, αλλά παραμένει να δούμε πόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα τις εγκρίνουν.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Gaulhau, είπε στο κοινό ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να στοιχηματίζουν εναντίον της Macron ούτε στην προθυμία του να κάνει αλλαγές.
Παρόλα αυτά, ο Macron δεν κατορθώνει να παραμείνει δημοφιλής στη Γαλλία, όπως αποδεικνύουν κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Τον Μάρτιο, τα επίπεδα δημοτικότητάς του μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους, στο 40%, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.
Την εποχή εκείνη, αρκετοί διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Γαλλίας.
Οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα συσπειρώθηκαν ενάντια στις πιθανές μεταρρυθμίσεις στους τομείς τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και της έναρξης των αμοιβών με βάση την αξία.
Πιο πρόσφατα, ο αγώνας του Macron ήταν με την εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία SNCF.
Ο Macron θέλει να αλλάξει το νομικό καθεστώς της εταιρείας, η οποία ανήκει στο κράτος και να τη μετατρέψει σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φοβούνται ότι η κίνηση θα οδηγήσει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Ωστόσο, η κοινή γνώμη υποστηρίζει τον Macron, ελπίζοντας για φθηνότερα εισιτήρια σιδηροδρομικών μεταφορών.
«Όταν έγινε πρόεδρος είχε ένα σχέδιο πολλών πράξεων που θα τις εφαρμόζει διαδοχικά», δήλωσε στο CNBC ο Lars Machenil, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της BNP Paribas, αναφερόμενος στον πρώτο χρόνο της προεδρίας Macron.
Ο Macron κατάφερε επίσης να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας στην κοινοβουλευτική χρηματοδότηση, στη μείωση των φόρων περιουσίας σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη Γαλλία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς και στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας της χώρας.
«Το τελευταίο αυτό μέτρο ήταν ένα από τα κυριότερα στοιχεία του προγράμματος του κ. Macron και η επιτυχία του που πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο - παρά τις αντιδράσεις - ήταν ένα συμβολικό πρώιμο επίτευγμα στην εκπλήρωση της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα «ξεμπλοκάρει» τη Γαλλία», εκτίμησε ο Machebnil.
Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας περιελάμβανε αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας με τους δικούς τους υπαλλήλους, χωρίς να ακολουθούν κανόνες που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον τομέα.
Αυτές οι αλλαγές προκάλεσαν επίσης αρκετές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα σε διάφορες περιπτώσεις μέχρι το 2017.
Σύμφωνα με τον Juvyns, της  J.P. Morgan Asset Management, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο φιλόδοξη.
Ωστόσο, «σε ένα χρόνο, ο Macron έχει κάνει ήδη πολλά για όσα υποσχέθηκε».
Άλλοι αναλυτές δήλωσαν επίσης στο CNBC ότι ο Macron κατάφερε να πετύχει πολλά στο πρώτο έτος, αλλά υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτιώσεις, κυρίως στην άκαμπτη αγορά εργασίας.
Ο Ricardo Garcia, οικονομολόγος της UBS, δήλωσε: «Είχαμε μεταρρυθμίσεις και με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Macron είναι ιδιαίτερα ευρύτερες.
Δεν έχω δει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μόνο μέσα σε ένα χρόνο.
«Η Αχίλλειος πτέρνα παραμένει το μέγεθος της κυβέρνησης καθώς και η ευελιξία της αγοράς εργασίας.
Ο Macron έχει αντιμετωπίσει αρκετά, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης