Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στο Λίβανο: Κερδισμένη η Hezbollah και οι πολιτικοί της σύμμαχοι

Εκλογές στο Λίβανο: Κερδισμένη η Hezbollah και οι πολιτικοί της σύμμαχοι
Χαμηλή η συμμετοχή ανήλθε στο 49,2%
Η σιιτική οργάνωση της Hezbollah και οι πολιτικοί της σύμμαχοι είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες και ύστερα από εννέα χρόνια στο Λίβανο.
Σύμφωνα με το Reuters, η Hezbollah και οι πολιτικοί της σύμμαχοι φέρονται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα να κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα εάν επιβεβαιωθεί, θα δώσει τεράστια πολιτική ώθηση στη Hezbollah, η οποία αντικατοπτρίζει την άνοδο της επιρροής του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο σημερινός πρωθυπουργός Saad al Hariri που έχει τη στήριξη της Δύσης, θα είναι εκείνος που θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή και θα είναι εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε σε μόλις 49,2%, ήταν δηλαδή αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με εκείνη στην προηγούμενη διαδικασία, το 2009.
Συνολικά 597 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν μια από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές, που διεξήχθησαν με το αναλογικό σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.
Μετά το 2009, το κοινοβούλιο παρέτεινε τρεις φορές τη θητεία του, επικαλούμενο τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας που απορρέουν από την επαπειλούμενη διάχυση του πολέμου στη Συρία.
Οι μετεκλογικές συμμαχίες θα εξαρτηθούν από την κατανομή των εδρών των βουλευτών που θα αναδειχθούν από τις 15 εκλογικές περιφέρειες αναλογικά, αλλά και βάσει μιας περίπλοκης εξίσωσης που συνδέεται με τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να μη διαταράσσεται η λεπτή ισορροπία μουσουλμάνων-χριστιανών στον Λίβανο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης