Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση με καθαρό προοδευτικό πρόσημο

Βούτσης (ΠτΒ): Η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση με καθαρό προοδευτικό πρόσημο
Είναι άκαιρη η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση
«Η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση με καθαρό προοδευτικό πρόσημο και με την κοινωνία όρθια», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάτι να συσκοτίζει την πορεία προς την καθαρή έξοδο, σημείωσε ότι  δεν επαληθεύτηκαν τα κακά σενάρια, αλλά επαληθεύτηκε η εκτίμηση πως ο οδικός χάρτης πηγαίνει με καλό, σωστό ρυθμό, ενώσε ότι έχει δεσμευτεί η χώρα θα πρέπει να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά.''
Ειδικότερα, ο  κ. Βούτσης για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο ανέφερε ότι "όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν μια συζήτηση ότι θα έμπαινε κόφτης στον προϋπολογισμό του 2018,μετά από διάφορες πλευρές αναφέρονταν η πιστοληπτική γραμμή, υπήρχε ένα κινδυνολογικό πλαίσιο στις συζητήσεις.
Τώρα  πια δεν υπάρχει κάτι που να συσκοτίζει την πορεία και αυτό έγινε φανερό και από την ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνγκερ πρόσφατα στην Βουλή όπου τον φιλοξενήσαμε.
Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η υποδοχή που έχουν τα ομόλογα και στις δύο εξόδους που έχουν συντελεστεί, τα επιτυχή stress tests των τραπεζών δεν επαλήθευσαν τα κακά σενάρια.
Επαλήθευσαν τις εκτιμήσεις ότι ο οδικός χάρτης πάει με έναν καλό ρυθμό και ότι μπορούμε  με τις προβλέψεις που υπάρχουν, στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για να βγούμε στο τέλος Αυγούστου   από τις τυπικές μνημονιακές δεσμεύσεις, που έχουν όμως πάρα πολύ ουσία.
Αυτό σημαίνει καθαρή έξοδο, σημαίνει ότι δεν έχεις να περιμένεις κάποια χρήματα ανά τρεις- τέσσερις μήνες για να πληρώσεις δόσεις κατά 80% τουλάχιστον και δεν έχεις να αποδώσεις λογαριασμό για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία επιβάλλονται με μια σειρά αξιολογήσεων".
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πως  ό,τι έχει προνομοθετηθεί, είναι μέρος της συμφωνίας του 2015, προσθέτοντας παράλληλα ότι «όσο καλύτερα θα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τόσο τα αρνητικά μέτρα, τα οποία έχουν αναληφθεί ως υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που θα λήξει τον Αύγουστο, θα μπορούν να επανεκτιμηθούν και να εξισορροπηθούν».
Όπως είπε, "δεν  υπάρχουν νέα μέτρα που θα έρθουν και επαναλαμβάνω πως ότι έχει προνομοθετηθεί ή ήταν μέρος της συμφωνίας θα εφαρμοστεί μέσα στο χρόνο, το εύρος και την ποιότητα που κάθε φορά η ελληνική οικονομία θα επιτρέπει.
Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει μέσα το στοιχείο της επαναδιαπραγμάτευσης ή οτιδήποτε άλλο".
"Να μιλάμε με αυτά που έχουμε στο χέρι και αυτά είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας, η συμφωνία που μπορεί να περιλαμβάνει οριακά και τον κατώτερο μισθό αλλά οπωσδήποτε τις εγγυήσεις για την εργασία που θα επανέλθουν.
Αυτά είναι μέρος της συμφωνίας, αυτά θα γίνουν", πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ δεν θα είναι προς κακό, σε μια θετική απόφαση για το χρέος.
Για το εάν υπάρχουν για το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στον Ε. Τσακαλώτο και τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Οικονομικών να κατεβάσει με δηλώσεις του τον πήχη των προσδοκιών, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως "έχει απαντήσει σε αυτά με ανακοινώσεις της η κυβέρνηση".
Κατά τον ίδιο, "είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας θα έκανε πολύ μεγάλο λάθος εάν έδινε σήμα προσδοκιών και μη εκπλήρωσης των υπεσχημένων από τη χώρα, στην πιο κρίσιμη φάση όπου κρίνεται το σημαντικό θέμα του χρέους και άλλα σοβαρά ζητήματα.
Άρα  εκ της θέσεως του ο Ε. Τσακαλώτος είναι υποχρεωμένος και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να εισπράξουμε την μεγάλη προσοχή με την οποία μιλάει, να θέτει τα ζητήματα επί της ουσίας στην βάση πάνω στην οποία συζητούνται σήμερα στο τραπέζι με τους δανειστές.
Κατά την γνώμη μου κάνει πολύ καλά και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι παράγοντες και της κυβέρνησης και εγώ ως άτομο  έτσι εισπράττουμε αυτού του τύπου την προσοχή με την οποία μιλάει ο Ε. Τσακαλώτος.
Ιδού πεδίον δράσης λαμπρό όλα αυτά τα  να γίνουν πάρα πολύ καλύτερα και είμαι σίγουρος ότι πρώτα από όλα  ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Ε. Τσακαλώτος και όλοι μας θα χαρούμε να γίνουν πολύ πιο γρήγορα με μεγαλύτερο εύρος, με μεγαλύτερο βάθος αλλαγές και επί των  υπεσχημένων.
Σας το λέω για τρίτη φορά αλλά εγώ το λέω με την άνεση που έχω καθώς είμαι ο πρόεδρος της Βουλής, δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε ένα τραπέζι όπου συζητάω το πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα του χρέους.
 Μα σε ότι έχει δεσμευθεί η χώρα, θα πρέπει να τηρηθεί εφόσον και από την άλλη πλευρά θα υπάρξει τήρηση όλων  των υπεσχημένων  και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα του χρέους.
Από εκεί και πέρα όσο καλύτερα θα πηγαίνει η οικονομία από την επόμενη  μέρα κιόλας της εξόδου της χώρας τυπικά από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι σαφές όλα θα βρίσκονται ξανά στο τραπέζι, επαναλαμβάνω όχι μονομερώς, όχι χωρίς να ξέρουμε τι μας συνέβει οκτώ χρόνια, όχι χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι το χρέος σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη περίπτωση θα έχει παραμείνει".
Αναφορικά με το εάν θα ήθελε να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε όιτ θα ήθελε να "είναι μέσα με διαφορετική θέση ως προς τα κρίσιμα μεγέθη που συζητάμε αυτή τη στιγμή.
Υπάρχουν προϋποθέσεις  για το πως είναι κανείς μέσα στο πρόγραμμα.
Γνωρίζετε ότι το ΔΝΤ δεν έχει βάλει ούτε Ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Τυπικά είναι μέσα στο σχέδιο, πλην όμως για την πλευρά των θεσμών -που έχει στην καρδιά της την γερμανική πολιτική, θεωρείται ως προϋπόθεση η παρουσία  του ΔΝΤ. Πιστεύω ότι συν τω χρόνω και εάν δεν υπάρξει πλήρης συνεννόηση σε μια ευέλικτη και πολύ θετική απόφαση για το χρέος και η απουσία η ενδεχόμενη του ΔΝΤ δεν θα είναι προς κακό.
Η χώρα θα είναι στις αγορές, θα χρηματοδοτείται από εκεί, να δούμε πως πάνε τα ομόλογα της χώρας, έχουμε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας  και άλλα που δείχνουν ότι η χώρα μπορεί ακόμα και στο μισθολογικό και σε άλλα ζητήματα να προχωρήσει και πιστεύω ότι ο δρόμος θα είναι ανοιχτός και μια νέα αισιοδοξία θα μπορεί να  μας διακατέχει".

Περί εκλογών

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, είναι άκαιρη η συζήτηση για πρόωρες εκλογές και μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμούς, προσθέτοντας ότι κανείς δεν θεωρεί ρεαλιστικό ότι θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2018.
Ακόμη, ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών από την Φώφη Γεννηματά.
όπως είπε, "ό,τι πει κι ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών σε αυτά τα ζητήματα, είναι σαφές πως είναι κυβερνητική θέση, όταν μάλιστα αυτό ταυτίζεται και με τη συνταγματική πρόνοια.
Οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επ’ αυτού του ζητήματος είναι άκαιρη και μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμούς οι οποίοι δεν έχουν τη θέση τους αυτή τη στιγμή.
Πόσο μάλιστα όταν αυτήν την περίοδο, υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα, που μπορεί να έχουμε εξελίξεις,  όπως για παράδειγμα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ή το ζήτημα της «Novartis», που θα ξανασυζητηθεί τώρα στη Βουλή.
Άλλωστε είναι σαφές πλέον  ότι ουδείς εισηγείται ή πιέζει, πέραν της κ. Γεννηματά με την κίνηση που έκανε, για εκλογές ή θεωρεί ότι θα γίνουν εκλογές το 2018.
Η συνταγματική πρόνοια και η εκτέλεσή της, δηλαδή το να συμπληρωθεί η τετραετία, πιστεύω ότι και στη λαϊκή συνείδηση και στην κουλτούρα του λαού μας. Είναι κάτι πρωτεύων και βάσει αυτού κρίνεται θετικά η προσήλωση του Πρωθυπουργού σε κάτι τέτοιο".
Τέλος, δήλωσε υπερήφανος που είναι πρόεδρος της Βουλής «στη Β’ Σύνοδο της οποίας προσχώρησε με ικανή πλειοψηφία στο σύστημα της απλής αναλογικής, έστω και για τις μεθεπόμενες εκλογές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης