Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας επιδιώκει ο πρόεδρος της Ιταλίας Mattarella

Deutsche Welle: Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας επιδιώκει ο πρόεδρος της Ιταλίας Mattarella
Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων ξεκινούν τη Δευτέρα 7/5
Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο αναζητεί ο Πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella, δύο μήνες μετά τις ιταλικές εκλογές (4/3), με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων ξεκινούν τη Δευτέρα 7/5 και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, με μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας δείχνουν να συμφωνούν η Forza Italia του Silvio Berlusconi, και μεγάλο μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δηλαδή οι δυνάμεις που έχασαν τις εκλογές του Μαρτίου.
Αντιθέτως, αρνητικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζονται η Λέγκα και το κίνημα των Πέντε Αστέρων, με το τελευταίο να έχει επιλέξει να υιοθετήσει ξανά μια σκληρή στάση.  
Ο ιδρυτής του, Pepe Grillo, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αναφέρθηκε και πάλι στην δυνατότητα ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από το ευρώ, καθώς κατά τον ίδιο στους κύριους στόχους του κινήματός του είναι και η κοινή ανάληψη του χρέους των χωρών-μελών της ΕΕ και η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «πεντάστερων», Luigi Di Maio, συμπλήρωσε ότι «κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας μπορεί να σημαίνει μόνον προδοσία» και  «τα Πέντε Αστέρια, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους».
Πιθανή η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων από τη νέα κυβέρνηση
Μπορεί η Λέγκα επισήμως να επιμένει ότι θέλει να κυβερνήσει με όλη την κεντροδεξιά, ωστόσο απορρίπτει μια κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής» και μάλιστα, ο  γραμματέας της, Μ. Salvini προτείνει «ένα κυβερνητικό σχήμα περιορισμένης διάρκειας, μαζί με τα Πέντε Αστέρια, μέχρι τον Δεκέμβριο», χωρίς τεχνοκράτες. Πάντως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που τελικά ναυαγήσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων, δεν αποκλείεται  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέξει ως πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη.   
Παράλληλα, για τον Silvio Berlusconi  πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι θα κάνει ότι μπορεί για να συμμετέχει στην κυβέρνηση και να προστατέψει τις επιχειρήσεις του, χωρίς να αποκλείεται να προσπαθήσει να πείσει ακόμη βουλευτές των Πέντε Αστέρων να τον στηρίξουν.
Αυτό που αρχίζει να γίνεται σαφές, σύμφωνα με την Deutsche Welle, είναι ότι η νέα κυβέρνηση, παρά τις διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση της φορολογικής πίεσης και ένα ελάχιστο εισόδημα ανέργων, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης