Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Motor Oil και Μυτιληναίος στον δρόμο για τον MSCI μετά την επικείμενη έξοδο του Follie Folli

Motor Oil και Μυτιληναίος στον δρόμο για τον MSCI μετά την επικείμενη έξοδο του Follie Folli
Στις 14 Μαίου οι ανακοινώσεις
Η επικείμενη έξοδος του Follie Folli από τον δείκτη MCSI μετά την σημαντική μείωση της κεφαλαιοποίησης που σημειώνεται από το -30% της μετοχής, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Μοtor Oil και του Μυτιληναίου στον δείκτη.
Και οι δύο όμιλοι συγκεντρώνουν όλες τις προυποθέσεις καθώς, η μεν πρώτη ξεπερνά τα 2 δισ σε κεφαλαιοποίηση και ο δεύτερος το 1 δισ, άρα πληρούν αυτό το κτιτήριο.
Παράλληλα η διασπορά μεταξύ των μετόχων είναι η ενδεδειγμένη ενώ η ποιότητα τους εδραιωμένη.
Η ένταξη της Motor Oil στον MSCI αναμένεται εδώ και ένα χρόνο.
Για τον Μυτιληναίο οι συνθήκες έχουν ωριμάσει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των εταιρικών του σχημάτων στο νέο σχήμα.
Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον MSCI την Δευτέρα 14 Μαίου.

Oι αναλυτές για τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου στο α τρίμηνο του 2018

Ο Τομέας Μεταλλουργίας υπερκέρασε τις απώλειες στον τομέα της ενέργειας
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα του Ομίλου Μυτιληναίου το α’ τρίμηνο του 2018.

Ειδικότερα:

NBG
Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής, σε επίπεδο ομίλου, τα έσοδα ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων στα 77 εκατ. ευρώ.
Ο τομέας της μεταλλουργίας ήταν ισχυρός λόγω: α. των υψηλότερων τιμών πώλησης του αλουμινίου, β. αυξημένης παραγωγικότητας και προσπαθειών μείωσης του κόστους που ενίσχυσαν τη συνολική ανταγωνιστικότητα.
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου οι επιδόσεις της επιχειρηματικής μονάδας επηρεάστηκαν από α. τον ήπιο καιρό που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, β. αύξηση της παραγωγής από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ και γ. η εταιρεία διατηρούσε σταθερή παραγωγή και μερίδιο αγοράς στο 10,3% με την Protergia να παραμένει μεταξύ των κορυφαίων.

ΑΧΙΑ
Σύμφωνα με την ανάλυση της AXIA, όσον αφορά τις επιχειρήσεις μεταλλουργίας, οι τιμές της αλουμίνας και του αλουμινίου ξεκίνησαν το έτος με έντονους ρυθμούς.
Παράλληλα, οι κυρώσεις στις ΗΠΑ για την παραγωγή της Rusal σε αλουμίνιο και αλουμίνα οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας.
Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 3,8%.
Επιπλέον, η αυξημένη διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικών αποθεμάτων (υδροηλεκτρική παραγωγή + 24%) ώθησε την ώθησε την παραγωγή φυσικού αερίου στο σύστημα να μειωθεί κατά 23,1%
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μυτιληναίου κατόρθωσαν να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους, αλλά η κερδοφορία επηρεάστηκε από τις χαμηλότερες χονδρικές τιμές.
Τέλος, στον τομέα τουEPC νέα έργα που υπογράφηκαν το 2017 (772 εκατ. Ευρώ νέων έργων) θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα το 2018, ενώ η επέκταση σε ηλιακά πάρκα θα μπορούσε επίσης να συμπληρώσει τις πωλήσεις.

ΒΕΤΑ
Σύμφωνα με την ανάλυση της Beta, στον ενεργειακό τομέα παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα των ήπιων καιρικών συνθηκών.
Επιπλέον, τα ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα νερού οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παραγωγής από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ και σε σημαντικά χαμηλότερες οριακές τιμές του συστήματος στην καθημερινή αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας διατήρησαν τις ηγετικές τους θέσεις όσον αφορά την παραγωγή, καθώς κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερό επίπεδο παραγωγής και να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους (10,3%).
Στην αγορά λιανικής ενέργειας, η εταιρεία παρέμεινε στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς μεταξύ των ιδιωτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τον αριθμό των πελατών της.
Η επιχειρησιακή μονάδα EPC & Infrastructure υπέγραψε συμφωνία για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μηχανικού, προμηθειών και κατασκευών σε τέσσερα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδικού φωτισμού και διδακτικών κέντρων, καθώς και όλων των συναφών υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης.

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Υποχώρηση κερδοφορίας βλέπει η UBS στο α τρίμηνο του 2018, με ανάκαμψη για το 2019-20

Υποχώρηση στα περιθώρια κέρδους του κλάδου που αναμένεται να αποκατασταθούν στα προσεχή τρίμηνα
Καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην πορεία των διυλιστηρίων τόσο ενόψει της πορείας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ όσο και λόγω της Μότορ Όιλ η UBS δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις για  την κερδοφορία και τα αποτελέσματα του α τριμήνου του 2018.
Συνολικά για τα ευρωπαικά διυλιστήρια η UBS προβλέπει μείωση των περιθωρίων κέρδους στα 3,8 δολ/βαρέλι έναντι 4,3 δολ που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις. Αυτό συνέβη λόγω μείωσης της ζήτησης και αύξησης της τιμής του πετρελαίου. H αδυναμία ήταν συνολική με εξαίρεση τα περιθώρια στο crude.
Παρά ταύτα η ανάλυση αναμένει βελτίωση των περιθωρίων στο β και γ τρίμηνο που θα επιτρέψει στην μέση διαμόρφωση για το σύνολο του 2018 μεταξύ 4,7 και 4,8 δολ/βαρέλι.
Για την Μότορ Όιλ η εκτίμηση είναι ότι στο α τρίμηνο θα εμφανίσει EBITDA 109 εκατ ευρώ έναντι 169 εκατ το α τρίμηνο του 2017 και καθαρό αποτέλεσμα 53 εκατ από 89.
Για τα ΕΛΠΕ οι προβλέψεις εκτιμούν για το α τρίμηνο του 2018 EBITDA 145 εκατ στο α τρίμηνο έναντι 229 το 2017 και καθαρά κέρδη 58 έναντι 126 εκατ. ευρώ το α τρίμηνο του 2017.
Στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις 18,58 ευρώ η Mότορ Όιλ διαπραγματεύεται 8,2 φορές τα κέρδη του 2018 και 7,8 αυτά του 2019 σύμφωνα με την UBS, 5,2 σχέση EV/EBITDA και 8,6% μερισματική απόδοση. Η τιμή – στόχος διατηρείται στα 22 ευρώ με ένδειξη buy.
Aντίστοιχα τα ΕΛΠΕ στα 8,40 ευρώ έχουν 8,7 φορές τα κέρδη του 2018, μερισματική απόδοση 5,4% και EV/EBITDA 6,4. Η τιμή –στόχος είναι τα 8,5 ευρώ με ένδειξη Neutral.
Kατά το α τρίμηνο τα περιθώρια της βενζίνης για τα ευρωπαικά διυλιστήρια έπεσαν κατά 7% χαμηλότερα και από τον 5ετή μέσο όρο κατά 4%. Και στο ντήζελ έπεσαν κατά 13% , 8% χαμηλότερα από τον μέσο όρο 5ετίας.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης