Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους διαφορές

Ανοίγει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους διαφορές
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, «διεξήγαγε ειλικρινείς συζητήσεις με κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την επανεξισορρόπηση των διμερών οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ -Κίνας
Μία αισιόδοξη «νότα» από τις εμπορικές συνομιλίες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump απείλησε με την επιβολή δασμών ύψους 150 δισ. δολαρίων με την  επίκληση της καταπάτησης των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας.   
Η αγγλόφωνη China Daily, αναφέρεται σε μια «θετική εξέλιξη» κατά τις δύο ημέρες των συνομιλιών για τη συμφωνία δημιουργίας ενός μηχανισμού, που θα διατηρεί ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας, παρά τις μεγάλες εμπορικές διαφορές, όπως σημειώνει το Reuters.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν «η εποικοδομητική συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον να συνεχίσουν να συζητούν τις εμπορικές διαφορές και όχι η κλιμάκωση της έντασης, που θα έφερνε τις δύο χώρες στο χείλος ενός εμπορικού πολέμου».  
Η People's Daily αναφέρει ότι οι συνομιλίες «έθεσαν γερά θεμέλια για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών».
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας περιέγραψε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές, ειλικρινείς και αποτελεσματικές» αλλά και με διαφωνίες που παραμένουν «σχετικά μεγάλες».
Πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες μετέφεραν την Παρασκευή (4/5/2018) ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει μία ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, απαιτώντας μείωση των κινεζικών εμπορικών πλεονασμάτων με τις ΗΠΑ κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ραγδαία χαμηλούς δασμούς και προηγμένες τεχνολογικές επιδοτήσεις.
Ο μακρύς κατάλογος αιτημάτων υποβλήθηκε στο Πεκίνο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να αποφευχθεί ένας καταστροφικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, «διεξήγαγε ειλικρινείς συζητήσεις με κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την επανεξισορρόπηση των διμερών οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ -Κίνας, τη βελτίωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης