Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Βήμα εξόδου από την κρίση, τα επιτυχή stress tests των ελληνικών τραπεζών

Wall Street Journal: Βήμα εξόδου από την κρίση, τα επιτυχή stress tests των ελληνικών τραπεζών
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Εθνική Τράπεζα, η  Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς κρίθηκε στο δυσμενές σενάριο πως διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση μίας υποθετικής σοβαρής οικονομικής κρίσης
Ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων  διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την επιτυχή δοκιμασία των ελληνικών συστημικών τραπεζών στα stress tests.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Εθνική Τράπεζα, η  Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς κρίθηκε στο δυσμενές σενάριο πως διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση μίας υποθετικής σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Ποσό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένουν από τα κεφάλαια διάσωσης της Ελλάδας τα οποία  προορίζονταν για πιθανές ανακεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσαν αντ 'αυτού να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, όπως η ελάφρυνση του  χρέους.
Η κρίση  χρέους, που εντάθηκε το 2010 έχει πλήξει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες, εξαντλώντας ποσό περίπου 120 δισ. ευρώ σε καταθέσεις  ή το ήμισυ του συνόλου από το τραπεζικό σύστημα από τα επίπεδα του 2008.
Υπενθυμίζει, πως οι ελληνικές τράπεζες έκτοτε ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές στο πλαίσιο των  διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους δανειστές, τα οποία συνδέονται επίσης με εκτενείς  μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας.
Μετά από χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά από την αποδέσμευσή της από τα προγράμματα διάσωσης, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει πλήθος μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενέργειας και αρκετών ιδιωτικοποιήσεων, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Οι διεθνείς δανειστές επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την τελευταία αξιολόγηση μέχρι το τέλος Μαΐου του 2018.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ),η μέση μείωση κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισεκ. ευρώ έως το 2020, που καλύπτονται από τις κεφαλαιακές δυνατότητες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο δείκτης της Κατηγορίας 1 της Alpha Bank θα μειωθεί κατά 8,56% από 9,69%, στο αρνητικό σενάριο. Της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα μειωθεί στο 6,92%, της Eurobank στο 6,75% και της Τράπεζας Πειραιώς στο 5,90%.
Παρόμοιες δοκιμασίες διεξάγονται για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον Νοέμβριο του 2018, αλλά τα tests μετατέθηκαν για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να δοθεί στα πιστωτικά ιδρύματα αρκετός χρόνος για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα μπορούσαν να προκύψουν πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης.
«Πολιτικά η Ευρώπη έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης.
Αυτό εξ ορισμού σημαίνει ότι τα σημερινά αποτελέσματα ποτέ δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» όπως δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο Eurasia Group.
«Θεωρητικά οι τράπεζες της Ελλάδας πρέπει τώρα να είναι σε ισχυρότερη θέση για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία», σημειώνει.
Ωστόσο, οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν το υψηλότερο ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού χαρτοφυλακίου τους.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά 40% έως 65 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης