Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Καμμένος – Τι ανέφερε για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Καμμένος – Τι ανέφερε για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς
Στη Σόφια βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος
(upd)«Δεν είναι ένα θέμα διμερές, το θέμα της συνέχισης της παράνομης κράτησης, χωρίς απόδοση κατηγοριών, των δύο στελεχών μας», αλλά θέμα που «αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το ΝΑΤΟ», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, από τη Σόφια.
Σε δηλώσεις του ο Καμμένος, μετά το πέρας του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτού «θέσαμε, για άλλη μια φορά, το θέμα της παράνομης ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού, που βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης».
Όπως τόνισε ο υπουργός, «αυτοί οι αξιωματικοί δεν είναι μόνο Έλληνες αξιωματικοί, είναι αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φύλαγαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αξιωματικοί και στελέχη του ΝΑΤΟ, που εκτελούσαν και εκτελούν, όπως όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποστολές της Συμμαχίας».
Υπογράμμισε δε, ότι «δεν είναι ένα θέμα διμερές, το θέμα της συνέχισης της παράνομης κράτησης, χωρίς απόδοση κατηγοριών, των δύο στελεχών μας.
Είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το ΝΑΤΟ». «Περισσότερες από 66 ημέρες παράνομης κράτησης, από μία χώρα, η οποία θέλει να μπει στην Ευρώπη και συνεχίζει να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ», κατέληξε ο κ. Καμμένος.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας F. Mogherini για τις εξελίξεις στη διαδικασία ανάπτυξης των διαφόρων παραμέτρων της Ευρώπης της Άμυνας.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατήγγειλε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που είναι και Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί στρατιωτικοί, κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Ακόμη, ο κ.Καμμένος ευχαρίστησε την Ύπατη Εκπρόσωπο και τους ομολόγους του για τη μέχρι τώρα υποστήριξή τους και ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών για την άμεση απελευθέρωση των Ευρωπαίων στρατιωτικών.
Σε ό,τι αφορά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κύρια θέματα που το απασχόλησαν ήταν η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει για την περίοδο 2021-2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων 13 δις ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δις ευρώ τη βελτίωση των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτές τις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών προς όφελος της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών.
Τέλος, με παρουσία της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ΟΗΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.
Η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των κυανοκράνων σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και κυρίως στην προστασία γυναικών και παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και το έργο που επιτελείται στο πολυεθνικό κέντρο που φιλοξενούμε στη Μακεδονία.
Επίσης, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ζητήσει να ανατεθεί στην Ελλάδα η διοίκηση της θαλάσσιας επιτήρησης της επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης