Τελευταία Νέα
Πολιτική

Spiegel: «Γιατί μας φοβήθηκε ο Τσίπρας;», αναρωτιούνται οι κάτοικοι της Λέσβου

Spiegel: «Γιατί μας φοβήθηκε ο Τσίπρας;», αναρωτιούνται οι κάτοικοι της Λέσβου
Στις αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη και στις αντιδράσεις των κατοίκων, αναφέρεται δημοσίευμα της online έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Σε αυτό τονίζεται ότι αρχικά αυτή η επίσκεψη θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να συνομιλήσει με τους κατοίκους, να μάθει τα προβλήματά τους, να κατανοήσει γιατί αισθάνονται εγκαταλελειμένοι από την κυβέρνηση.
Όμως αυτό δεν έγινε, τονίζει το Spiegel, καθώς οι κάτοικοι «γύρισαν την πλάτη»  στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο ίδιος ήταν φρουρούμενος από δεκάδες αστυνομικούς.
«Ήταν μία σύντομη και αποστειρωμένη επίσκεψη για έναν αριστερό Πρωθυπουργό.
Κάποτε ο Τσίπρα ήταν δημοφιλής και πρόθυμος να συνομιλήσει με τους πάντες και δεν ήθελε μεγάλα μέτρα προστασίας.
Όμως, όλα, τώρα ήταν διαφορετικά.
Άλλωστε και ο ίδιος στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι «κάποιοι δεν ήθελαν να έρθω εδώ»», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Παράλληλα αναφέρεται στο γεγονός ότι η Λέσβος είναι ένα από τα νησιά που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, καθώς
Κατά το περιοδικό οι κάτοικοι του νησιού δεν συμμετείχαν σε βίαιες εκδηλώσεις, αλλά εμφανίστηκαν πολύ θυμωμένοι γιατί δεν τους επιτράπηκε να πλησιάσουν τον πρωθυπουργό.
«Γιατί δεν μπορούμε να δούμε τον πρωθυπουργό μας;
Μας φοβάται;», φέρεται ότι αναρωτήθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα η οποία συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση των κατοίκων της Λέσβου.
«Η πρωτεύουσα του νησιού, Μυτιλήνη, ήταν μία πόλη – φάντασμα.
Είχε προκηρυχθεί γενική απεργία και σχεδόν όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά.
Αιτίες της απεργίας η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και τα παρά-φορτωμένα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Προστίθεται ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, ίσως γιατί φοβήθηκε ότι θα του ζητήσουν εξηγήσεις για τη δήλωσή του το 2015 ότι στα κέντρα αυτά η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να «υπάρξουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης¬.
Όμως στη Μόρια ζουν πάνω από 7.000 άνθρωποι ενώ έχει σχεδιαστεί για να ζουν οι μισοί.
Ταυτόχρονα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που έχουν μία κλινική έξω από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, τονίζουν ότι εξαιτίας των άσχημων συνθηκών υγιεινής υπάρχουν φόβοι για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα και φυσικά ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.
«Ο Τσίπρας παραδέχθηκε στην ομιλία του ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι η κατάσταση στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ταχύτερες διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ενίσχυση του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών που βρίσκονται στη Λέσβο.
Όμως η κατάσταση μάλλον θα χειροτερέψει, καθώς αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία.
Μάλιστα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε στο Spiegel ότι ενώ από τη Λέσβο έφυγαν, σε μία εβδομάδα, 554 πρόσφυγες, στο ίδιο διάστημα έφθασαν στο νησί 550 νέοι πρόσφυγες», καταλήγει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης