Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πέφτουν οι υπογραφές για Νηρέα και Σελόντα - Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας η συμφωνία με Amerra

Πέφτουν οι υπογραφές για Νηρέα και Σελόντα - Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας η συμφωνία με Amerra
Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τις πιστώτριες τράπεζες
Mέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την πώληση των Σελίντα και Νηρέα στο αμερικανικό fund Amerra, το οποίο αν και επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από τις πιστώτριες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποσταλεί η σχετική συμφωνία και οι τελικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι η Amerra επικράτησε του επενδυτικού fund Diorasis, καθώς έδωσε την καλύτερη προσφορά, μετά από μια σειρά βελτιωτικών προτάσεων και επαναδιαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες που κράτησαν για αρκετό διάστημα.
Το fund Amerra Capital Management έχει ήδη ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μας έχοντας εξαγοράσει την Ανδρομέδα το 2016.
Η πώληση των δύο leader του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου η ραγδαία αύξηση της τουρκικής παραγωγής σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν δώσει στη γειτονική χώρα τη δυνατότητα να διεισδύσει με άκρως ανταγωνιστικούς όρους στις ευρωπαϊκές αγορές, εκτοπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις το ελληνικό προϊόν και αυξάνοντας κατακόρυφα την προσφορά.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τη διοίκηση της Σελόντα ότι κατά το 2017 η προσφορά της τσιπούρας στις διεθνείς αγορές ήταν αυξημένη, ο ανταγωνισμός έντονος και παρότι η εταιρεία επιτυγχάνει premium στις τιμές πώλησης (ειδικά έναντι των Τούρκων ανταγωνιστών της), η μείωση της τιμής ολοκλήρου ιχθύος τσιπούρας είναι σημαντική (-6,6%).
Στο λαβράκι η κατάσταση ήταν ικανοποιητική κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017, παρουσιάζεται όμως κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, αυξημένη προσφορά ιχθύων λαυρακιού από την Τουρκία με κλιμακούμενη πίεση στις τιμές.
Συνολικά για το έτος 2017 η μέση τιμή πώλησης λαυρακιού, είναι υψηλότερη από αυτή της αντίστοιχης περιόδου του 2016.
Η τάση αυτή αλλάζει όμως κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Για να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες της εμπορίας, αποτέλεσμα της επιτυχούς διείσδυσης στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις αγορές ιχθύων από τρίτους Έλληνες παραγωγούς.
Οι πωλήσεις γόνου σε τρίτους πελάτες μειώθηκαν το 2017 συγκριτικά με το 2016 κατά 2,5 εκ € κυρίως λόγω του ότι στα αποτελέσματα 2016 περιλαμβάνονται και πωλήσεις γόνου αξίας € 1,3 εκ στην ΔΙΑΣ, πριν την απορρόφηση.
Οι Ιχθυογενετικοί Σταθμοί ολοκλήρωσαν στο τέλος του 2017 πρόγραμμα λειτουργικής ανασυγκρότησης, σαν συνέπεια η παράγωγη γόνου κατά τη διάρκεια του έτους ήταν κατά 5% μειωμένη έναντι του 2016.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης