Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bulut για υποβάθμιση από S&P: Ευθύνονται οι Τούρκοι επιχειρηματίες που βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό

Bulut για υποβάθμιση από S&P: Ευθύνονται οι Τούρκοι επιχειρηματίες που βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό
Ο επικεφαλής σύμβουλος του Erdogan, Yigit Bulut, χαρακτηρίζει προδότες τους Τούρκους επιχειρηματίες
Με τους Τούρκους επιχειρηματίες έχει αρχίσει και ασχολείται πλέον ο Yigit Bulut επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Με αφορμή την υποβάθμιση της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, ο Bulut άφησε στην άκρη την Ελλάδα και τους Έλληνες κατά των οποίων έχει εκτοξεύσει απειλές ουκ ολίγες φορές και έβαλε στο στόχαστρο του τους Τούρκους επιχειρηματίες.
«Οι Τούρκοι που βγάζουν τα χρήματα τους και τις περιουσίες τους στο εξωτερικό ενώ η Τουρκία δίνει μάχη για την οικονομία της είναι προδότες και θα πληρώσουν το τίμημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται ότι χθες (1/5/2018) η S&P Global Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, από «ΒΒ» σε «ΒΒ-», διατηρώντας σε «Β» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook), από αρνητικές.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ειδικότερα την επιδείνωση των πληθωριστικών προοπτικών και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, παρά την πρόσφατη (στις 25 Απριλίου 2018) απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο.
Επί αυτού, ο οίκος εκτιμά ότι τα μέτρα της τράπεζας δεν επαρκούν για να μειώσουν το χάσμα μεταξύ του τρέχοντος πληθωρισμού (11,1% πέρυσι) και μεσοπρόθεσμου στόχου, ήτοι 5%, ή να σταθεροποιήσουν την τοπική λίρα.
«Η κεντρική τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις, δεν έχει εκπληρώσει το στόχο της για τον πληθωρισμό από το 2012.
Η μεταβλητότητα της λίρας θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστό», σχολιάζεται.
Παράλληλα, η δράση αξιολόγησης αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Τουρκίας και αυξανόμενη δυσφορία στον εξωτερικό ιδιωτικό τομέα. Οι σταθερές προοπτικές ανανακλούν την εξισορρόπηση των κινδύνων για υπερθέρμανση της οικονομίας.
Το θεσμικό πλαίσιο της Τουρκίας χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από συγκεντρωτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, υπογραμμίζεται, ενώ η μετάβαση προς μια εκτελεστική προεδρία εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους ελέγχους και τις ισορροπίες, οι οποίες περιορίζουν, επίσης, τις αξιολογήσεις της Standard & Poor’s.
«O συνδυασμός αυτών των παραγόντων επιδεινώνει τους κινδύνους από τις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας».
Σε αντίθετο κλίμα, οι αξιολογήσεις της Τουρκίας υποστηρίζονται από τη μέτρια επιβάρυνση του χρέους, το ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και η υψηλή δολαριοποίηση στον εταιρικό τομέα περιορίζει τα οφέλη μιας ασθενέστερης λίρας στην οικονομία.
«Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε υπερθέρμανση».
Το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 7,4% το 2017, με τον οίκο να αναμένει επίδοση της τάξεως του 4,4% το τρέχον έτος.
Ωστόσο, παρά τους πολύ γρήγορους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2017 ήταν 10,5% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2013!
Κλείνοντας, ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αβεβαιότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές/προεδρικές εκλογές, στις 24 Ιουνίου 2018.
«Ακόμα και μετά τις εκλογές δεν αναμένουμε επιστροφή σε πιο συνετές μακροοικονομικές πολιτικές.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, γεγονός που θα επιτρέψει εκ των πραγμάτων στον Τούρκο Πρόεδρο να αποφασίζει με διατάγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης