Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενδιαφέρον από ΑΔΜΗΕ για μετοχική συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ενδιαφέρον από ΑΔΜΗΕ για μετοχική συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Tα επόμενα βήματα για τη δημιουργία και λειτουργία της ενεργειακής χρηματαγοράς στη χώρα μας
Την προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον νέο φορέα που θα αναλάβει τη διαχείρισή της ενόψει εφαρμογής του Μοντέλου Στόχου (Target Model), δηλαδή την ανώνυμη εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), περιλαμβάνουν οι αμέσως επόμενες διαδικασίες προετοιμασίας της δημιουργίας του ελληνικού ενεργειακού χρηματιστηρίου.
Παράλληλα, θα πρέπει μεταξύ άλλων να εγκριθεί από τη ΡΑΕ τόσο ο κανονισμός του νέου φορέα, όσο και η σύνθεση του Δ.Σ. του.
Όπως έγραψε το World Energy News τη Δευτέρα (30/4), στη μετοχική σύνθεση της ΕΧΕ θα συμμετέχει με 20% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επίσης και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο θα κατέχει 10%.
Από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), το οποίο συνεργάζεται με τον ΛΑΓΗΕ στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα «μπει» στην εταιρεία με 21%.
Όσον αφορά τους φορείς που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους οποίους αυτό συμμετέχει, βέβαιη είναι η παρουσία του ΛΑΓΗΕ στην ΕΧΕ.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατέχει το υπόλοιπο 49%, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση του φορέα.

Σύζευξη με την ενεργειακή αγορά της Ιταλίας

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί η ΕΧΕ ανώνυμη εταιρεία να λειτουργεί την υφιστάμενη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ΗΕΠ, δηλαδή στο μεταβατικό διάστημα μέχρι να γίνει η σύζευξη με την ιταλική αγορά, η ΡΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει τους τροποποιημένους κώδικες συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας και προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τη νέα οντότητα (δηλαδή την ΕΧΕ).
Αντίστοιχα, η ΡΑΕ θα χρειαστεί να δώσει επίσης το «πράσινο φως» στον τροποποιημένο κώδικα διαχείρισης συστήματος.
Σε όλες αυτές τις τροποποιήσεις, θα αναφέρεται πλέον στους αντίστοιχους ρόλους η ΕΧΕ, αλλά και ο φορέας που θα απομείνει μετά την απόσχιση της επίλυσης της αγοράς από τον ΛΑΓΗΕ, το αντικείμενο του οποίου θα είναι οι ΑΠΕ και οι εγγυήσεις προέλευσης.
Με τη σύσταση της ΕΧΕ, το Δ.Σ. της θα πρέπει να υποβάλει στη ΡΑΕ προς έγκριση τον κανονισμό της νέας εταιρείας και τον κανονισμό λειτουργίας των νέων αγορών. Επίσης, η ΡΑΕ θα εγκρίνει κάθε μέτοχο της ΕΧΕ που η συμμετοχή του υπερβαίνει το 20%, το 1/3, το 50% ή το 75% του μετοχικού κεφαλαίου.
Μετά την κατάθεση των παραπάνω, η ΡΑΕ θα ελέγξει την επάρκεια και καταλληλότητα των μελών του Δ.Σ.
Η ίδια διαδικασία υποβολής κειμένων και εγκρίσεων θα ακολουθηθεί και για τη θυγατρική της ΕΧΕ που θα συσταθεί, για να αναλάβει την εκκαθάριση, τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου (clearing house).
Τέλος, εντός τριμήνου, η Ρυθμιστική Αρχή θα εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας και τους κανονισμούς των τριών νέων αγορών, έπειτα από δημόσια διαβούλευση.
Η ημέρα έναρξης λειτουργίας των νέων αγορών καθορίζεται επίσης στους κανονισμούς αυτούς.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης