Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια άλλη ματιά στη διένεξη Ελλάδας - πΓΔΜ: Επιστήμονες και από τις 2 χώρες επιχειρούν προσεγγίσεις

Μια άλλη ματιά στη διένεξη Ελλάδας - πΓΔΜ: Επιστήμονες και από τις 2 χώρες επιχειρούν προσεγγίσεις
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μια ομάδα κοινωνικών ανθρωπολόγων από τις δύο χώρες επιχειρεί προσεγγίσεις με εργαλεία την επιστήμη και τον διάλογο
Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ να μην βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ωστόσο μια ομάδα κοινωνικών ανθρωπολόγων και από τις δύο χώρες επιχειρούν προσεγγίσεις με εργαλεία την επιστήμη και τον διάλογο.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Ιωάννης Μάνος, κοινωνικός ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (ΠΑ.ΜΑΚ.), κατάγεται από τη Φλώρινα, κοντά στα σύνορα με την πΓΔΜ.
Επί 20 σχεδόν χρόνια συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στα Σκόπια –ανεπίσημα διότι οι δημόσιοι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ανενεργοί.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, παράλληλα με τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, διεξήχθη στα Σκόπια για 16η φορά ένα συνέδριο με συμμετοχή φοιτητών από τα δυτικά Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Στόχος της συνάντησης ήταν να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις άκαμπτες, συναισθηματικά φορτισμένες εθνικές συζητήσεις όλων των εμπλεκόμενων χωρών.
Όταν ο Ιωάννης Μάνος ακούει τη μουσική που παίζουν σε εστιατόρια των Σκοπίων σιγοτραγουδά και ο ίδιος στη γλώσσα της ΠΓΔΜ.
«Αυτά τα τραγούδια τα ξέρω από παιδί. Τα τραγουδούσαμε και στη Φλώρινα», λέει.
Την ώρα που η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό διεξάγεται στα μέσα ενημέρωσης κυρίως με ιδεολογικούς όρους, μένουν κατά κανόνα στο περιθώριο οι πολλές πολιτισμικές ομοιότητες και οι κοινές ιστορικές αναφορές.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μάνο, σε αυτά ακριβώς τα κοινά στοιχεία κρύβεται μια εν δυνάμει λύση της διένεξης.
«Οι εμπειρίες μας έχουν δείξει ότι τα στοιχεία που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν.
Εάν λοιπόν εστιάσουμε στις ομοιότητες θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που παρεμποδίζουν επί του παρόντος την εξεύρεση λύσης», επισημαίνει ο έλληνας καθηγητής.
Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται να ενδιαφέρουν λίγους.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ιωάννης Μάνος εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επιλυθεί το ονοματολογικό εντός της χρονιάς.
Την ίδια ώρα παρατηρείται μια εμφανής διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 63% των πολιτών της ΠΓΔΜ επιθυμούν να επιτευχθεί σύντομα λύση. Αντιθέτως το 61% των Ελλήνων απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση του όρου Μακεδονία ως μέρος μιας μελλοντικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο Ιωάννης Μάνος και οι φοιτητές του βίωσαν κατά κύριο λόγο ένα φιλικό κλίμα στα Σκόπια κατά τις συζητήσεις με τους συμφοιτητές τους από την ευρύτερη περιοχή.
«Πολλά εδώ θυμίζουν Ελλάδα, ακόμη και οι άνθρωποι», λέει μια Ελληνίδα φοιτήτρια που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη γειτονική χώρα.
«Όταν είπαμε σε κάποιον άνδρα στον δρόμο ότι είμαστε από τη Θεσσαλονίκη σχεδόν ντράπηκε για αυτή τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ μας», σχολίασε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης