Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

"Αλληθωρίζει" προς το Κίνημα των Αδεσμεύτων ο Erdogan;

Κίνηση υψηλού ρίσκου και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Εσχάτως, κυκλοφορούν ευρύτατα οι φήμες ότι ο Erdogan σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Η Αyse Sozen Usluer, σύμβουλος του Tayip Erdogan είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Hurriyet ότι οι επικριτές της επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με τη Μόσχα είναι παγιδευμένοι στο παρελθόν.
Συνεχίζοντας, πέρασε το μήνυμα ότι: «Για τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής ή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Του Ψυχρού Πολέμου ή των συμμαχιών Ανατολής και Δύσης».
Η δήλωσή της θεωρήθηκε μήνυμα προς την Αμερική και το ΝΑΤΟ και επιβεβαίωση των πληροφοριών που κυκλοφορούν στην Τουρκία για στροφή του Erdogan προς το Κίνημα των Αδεσμεύτων. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα σχεδόν ξεχασμένο και απαξιωμένο κίνημα. Κατά καιρούς υποστηρίχθηκαν δε ισχυρισμοί ότι επρόκειτο για εργαλείο των Σοβιετικών.
Στην Τουρκία, όμως, δεν γίνεται τίποτα τυχαία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προαναγγέλλουν, σχεδόν πάντα, τα επόμενα βήματά τους. Οπότε και στην περίπτωση της κ. Usluer θα μπορούσαμε να πούμε ότι
«δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

Τι επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος;

Εάν υποθέσουμε ότι οι φήμες υλοποιηθούν, το Κίνημα των Αδεσμεύτων θα μπορούσε να
αποτελέσει μια πολιτική πλατφόρμα για τον Erdogan και τους σχεδιασμούς του, να αναδειχθεί δηλαδή σε ένα παγκόσμιο ηγέτη. Το στυλ και το χρήμα τα διαθέτει και πολύ περισσότερο τις φιλοδοξίες. Θα μπορούσε, όμως, μέσω αυτού του Κινήματος να αναδειχθεί η Τουρκία ως ένας εκ των σημαντικών πόλων που θα ορίζουν τον κόσμο;

Αποτέλεσμα εικόνας για πουτιν ερντογαν
Μετά τις στρατιωτικές και στρατηγικές συμφωνίες που υπέγραψε με τη Ρωσία και το Ιράν, ο πρόεδρος της Τουρκίας νοιώθει άτρωτος. Σίγουρα πιστεύει πως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τον έχουν περισσότερη ανάγκη, παρά ο ίδιος αυτούς.
Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι αν έχει τόσο παρασυρθεί από τις φιλοδοξίες του και τις πρόσκαιρες επιτυχίες, ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι ο Putin και οι Ιρανοί τον «αγάπησαν» ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι χώρα-μέλος της Δυτικής Συμμαχίας.
Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι ο απώτερος σκοπός του Putin είναι να τον οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τελικά σε αποχώρησή του, δημιουργώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό για τη δυτική Συμμαχία, ανοίγωντας ταυτόχρονα τους Ασκούς του Αιόλου στη Μέση Ανατολή, που θα τον συμπαρασύρρουν;

Με στοιχεία από το hellasjournal.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης