Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Macron-Rouhani με επίκεντρο την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση

Τηλεφωνική επικοινωνία Macron-Rouhani με επίκεντρο την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση
Ο ιρανός πρόεδρος, Hassan Rouhani, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες Κυριακή (29/4) ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, με τον ιρανό ομόλογό του, Hassan Rouhani, με την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνομιλίας.
Ειδικότερα, οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά ώστε να διαφυλάξουν την πυρηνική συμφωνία, με τον Macron να επιθυμεί τη διατήρηση της αρχικής συμφωνίας, ζητώντας ωστόσο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες αναφορικά με τους τομείς τους οποίους έχει επικρίνει η αμερικανική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Rouhani τόνισε ότι η τρέχουσα συμπεριφορά των ΗΠΑ καθιστά παραβίαση της συμφωνίας, λίγες μέρες πριν την απόφαση του αμερικανικού προέδρου, Donald Trump, εάν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία ή όχι.
Παράλληλα, ο ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «τα αρνητικά σχόλια της διοίκησης Trump σχετικά με τη συμφωνία έχουν δημιουργήσει φόβο και αβεβαιότητα σε διάφορες χώρες και επιχειρήσεις για τις σχέσεις τους με το Ιράν», γεγονός που ενδέχεται να βλάψει την οικονομία της χώρας.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, η οποία ενορχηστρώθηκε από τη διοίκηση Obama και υπογράφηκε το 2015, περιλαμβάνει άρση των κυρώσεων για τη χώρα της Μέσης Ανατολής, με αντάλλαγμα την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους του πυρηνικού του προγράμματος.
Ωστόσο, ο Donald Trump έχει ασκήσει έντονη κριτική απέναντι στη συμφωνία, αποκαλώντας την «ακαταλόγιστη».
Όπως ανέφερε ο Rouhani, ακόμα και αν η συμφωνία παραμείνει σε ισχύ, παρά τις αντιρρήσεις του Trump, δε θα ήταν πλέον αποδεκτή από την Τεχεράνη εάν τα πράγματα συνεχιστούν «όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια».
Παρόλα αυτά, ο ιρανός πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Macron ότι η συμφωνία είναι «μη διαπραγματεύσιμη», ενώ πρόσθεσε ότι «η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, υποστηρίζει την πρηνική συμφωνία και θα παραμείνουμε σε αυτήν 100%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης