Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Έντονες αντιδράσεις συναντούν τα σχέδια της Γαλλίας για την επιβολή ψηφιακού φόρου στους τεχνολογικούς γίγαντες

FT: Έντονες αντιδράσεις συναντούν τα σχέδια της Γαλλίας για την επιβολή ψηφιακού φόρου στους τεχνολογικούς γίγαντες
Τα σχέδια Macron για την επιβολή ψηφιακού φόρου επικρίθηκαν έντονα από ορισμένα κράτη- μέλη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Σόφια
«Μάχη» για την επιβολή αυξημένης φορολογίας σε επίπεδο ΕΕ στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δίνει η Γαλλία, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτάχθηκαν σε προτάσεις της Κομισιόν για έναν προσωρινό φόρο, αναφέρουν οι Financial Times.
Τα σχέδια Macron για την επιβολή ψηφιακού φόρου επικρίθηκαν έντονα από ορισμένα κράτη- μέλη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Σόφια, λόγω ανησυχιών, πως ένας τέτοιος φόρος θα προκαλέσει τη δυσφορία των ΗΠΑ και θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το φορολογικό σχέδιο  της Κομισιόν έχει διχάσει τα κράτη της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2018 οπότε και παρουσιάστηκε.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το Σάββατο (28/4), η Ιρλανδία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται σε ένα σχέδιο που θα καθιερώσει έναν προσωρινό φόρο επί των εσόδων των τεχνολογικών γιγάντων, σύμφωνα με αξιωματούχος.
Η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Μάλτα ήγειραν επίσης σοβαρές ενστάσεις.
«Πρέπει να συζητηθεί με τους Αμερικανούς, διότι αν το κάνουμε αυτό μόνοι μας ως ΕΕ, αυτός ο ψηφιακός φόρος θα είναι πολύ αναποτελεσματικός και κακός για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο Pierre Gramegna, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Από την εκλογή Macron το 2017 η Γαλλία επιμένει σταθερά στη μεγαλύτερη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών.
Το Παρίσι πρότεινε αρχικά το δικό του σχέδιο για έναν ευρωπαϊκό φόρο επί του κύκλου εργασιών, χρησιμοποιώντας αυτό ως βάση για να καλέσει στη συνέχεια τις Βρυξέλλες να υποβάλουν προτάσεις.
Η Γαλλία κέρδισε το 2017 την υποστήριξη της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προκειμένου η ΕΕ να καθιερώσει τη δική ενιαία φορολογική πολιτική έναντι των τεχνολογικών εταιρειών.
Ένα νέο «χτύπημα» στις γαλλικές επιδιώξεις ήλθε να δώσει η γερμανική στάση στη συνεδρίαση του Ecofinστη Σόφια (28/4).
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν παρενέβη για να υποστηρίξει το σχέδιο της Γαλλίας στη συζήτηση του Σαββάτου, ένδειξη πως το Βερολίνο απομακρύνεται από την ιδέα αυτή.
Αξιωματούχοι αναφέρουν, πως η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για τον συνολικό αντίκτυπο ενός τέτοιου φόρου στη γερμανική οικονομία ενώ εκτιμά, πως θα είναι ασύμβατος και με το φορολογικό σύστημα της χώρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης