Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άρχισε από τη Σμύρνη η προεκλογική εκστρατεία του Erdogan για τις εκλογές του Ιουνίου 2018, έστω και ανεπίσημα

Reuters: Άρχισε από τη Σμύρνη η προεκλογική εκστρατεία του Erdogan για τις εκλογές του Ιουνίου 2018, έστω και ανεπίσημα
Ανυπόμονος για να επανεκλεγεί και να πάρει τις υπερεξουσίες που έχει η θέση του προέδρου μετά το περσινό δημοψήφισμα ο Erdogan, αλλά μάλλον θα χρειαστεί και τον δεύτερο γύρο (8/7) για να εξασφαλίσει το +50%
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan κήρυξε ανεπίσημα την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, ορκιζόμενος να νικήσει τη σεκουλαριστική αντιπολίτευση (αυτή που θέλει ένα κοσμικό κράτος, δηλαδή) στις ιστορικές πρόωρες εκλογές του Ιουνίου 2018, όπως μεταδίδει το Reuters.
Aν και ακόμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, ο Erdogan άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία από την παραθαλάσσια πόλη της Σμύρνης, το προπύργιο του κόμματος CHP, που ανήκει στη σεκουλαριστική αντιπολίτευση.
"Πιστεύω ότι θα γράψουμε πολιτική ιστορία στις 24 Ιουνίου με ρεκόρ ψήφων, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στις προεδρικές εκλογές"  έδωσε με την πρώτη το σύνθημα.
Αν ο Erdogan νικήσει, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, καθώς το κόμμα του AKP έχει κάνει συνασπισμό με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, θα είναι και πάλι πρόεδρος, αλλά με αυξημένες εξουσίες μετά το δημοψήφισμα που κέρδισε οριακά πριν από έναν περίπου χρόνο.
Ανυπόμονος να πάρει αυτές τις εξουσίες, ο Ergdogan προκήρυξε εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένες, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται μία πιο ισχυρή προεδρία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τον πόλεμο στη Συρία.
Οι εκλογές θα γίνουν ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα του 2016.
Διεθνές παρατηρητήριο ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των εκλογών.
Για να κερδίσει κάποιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος γύρος, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου.
Οι ξαφνικές εκλογές αιφνιδίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψάχνουν τελευταία στιγμή για υποψήφιους.
Η πιο αξιόπιστη αντίπαλος του Erdogan είναι η Meral Aksener, πρώην υπουργός Εσωτερικών που πέρσι ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα Iyi  (Καλό Κόμμα).
Αντίθετα, ο ηγέτης του CHP δεν θα κατέβει, διότι υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής κόμματος δεν πρέπει να είναι και πρόεδρος.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανακοίνωσε ότι ο φυλακισμένος συμπρόεδρός του Selahattin Demirtas μάλλον θα είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία.
Δεν θα κατέβει επίσης ο πρώην πρόεδρος Adbullah Gul, ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ.
O Erdogan έχει επικρατήσει σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, που το ΑΚΡ κυριαρχεί στην τούρκικη πολιτική σκηνή.
Κι ενώ οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό και το εξωτερικό τον κατηγορούν για δικτατορικές πρακτικές, παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού από εκατομμύρια, επειδή υποστήριξε τις εργαζόμενες μουσουλμανικές τάξεις, έφτιαξε αεροδρόμια, νοσοκομεία και σχολεία και ανόρθωσε την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης