Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες η συνάντηση του Trump με τον Kim Jong Un, σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο

Reuters: Σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες η συνάντηση του Trump με τον Kim Jong Un, σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο
Στην ατζέντα και το θέμα της απαγωγής Ιαπώνων τις προηγούμενες δεκαετίες από τη Β. Κορέα
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump καλωσόρισαν τη διμερή σύνοδο Βόρειας και Νότιας Κορέας ως ιστορικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για την αποπυρηνικοποίηση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας δεσμεύτηκαν για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεάτικης χερσονήσου, αλλά ο Trump είπε ότι θα διατηρήσει την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ μέσω των κυρώσεων και εν όψει της συνάντησής του με τον Kim Jong Un.
O Αbe και ο Trump είχαν τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μισής ώρας, κατά την οποία συμφώνησαν ότι είναι υψίστης σημασίας να κάνει σταθερά βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση η Πιονγκγιάνγκ.
"Το σημαντικό είναι αν η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες στο μέλλον" δήλωσε ο Abe στους δημοσιογράφους.
Ο Τrump και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Moon Jae in συμφώνησαν στην ανάγκη για σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας το συντομότερο δυνατό, με τον Αμερικάνο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Ο Abe αποκάλυψε επίσης στους δημοσιογράφους μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Moon Jae in ότι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έθεσε στη συνάντησή του με τον Kim Jong Un το θέμα των απαγωγών πολιτών της Ιαπωνίας από τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε το 2002 ότι απήγαγε μεταξύ 1970 και 1980 τουλάχιστον 13 Ιάπωνες για να τους εκπαιδεύσει για κατασκόπους.
Πέντε εξ αυτών επέστρεψαν στην Ιαπωνία, που υποστηρίζει ότι εκατοντάδες ακόμα είχαν απαχθεί.
Ο Abe έκανε αυτές τις απαγωγές σημείο κλειδί της πολιτικής του καριέρας και δεσμεύτηκε να γυρίσουν και οι 13 Ιάπωνες στην πατρίδα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης