Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την εκστρατεία για την επανεκλογή του ξεκίνησε ο Erdogan - Υποσχέθηκε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές (24/6)

Την εκστρατεία για την επανεκλογή του ξεκίνησε ο Erdogan - Υποσχέθηκε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές (24/6)
Παρόλο που  επίσημα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Erdogan ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πόλη της Σμύρνης, που θεωρείται έως ένα από τα «κάστρα» της αντιπολίτευσης
Ανεπίσημα ξεκίνησε σήμερα (28/4) την προεκλογική του εκστρατεία ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan με στόχο την επανεκλογή του στις πρόωρες κάλπες της 24ης Ιουνίου του 2018 και την επικράτησή του έναντι της «κοσμικής» αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές ιστορικές.  
Παρόλο που  επίσημα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Erdogan ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πόλη της Σμύρνης, που θεωρείται έως ένα από τα «κάστρα» της αντιπολίτευσης.
Ο Erdogan υποσχέθηκε μεγάλη νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ενώ χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος
CHP, Kemal Kilicdaroglu.
«Πιστεύω  ότι θα γράψουμε πολιτική ιστορία στις 24 Ιουνίου τόσο στις προεδρικές, όσο και στις βουλευτικές εκλογές», σημείωσε ο Erdogan.
Εάν κερδίσει ο Erdogan -όπως είναι το πιθανότερο και ενώ το κόμμα του ΑΚ έχει σχηματίσει εκλογική συμμαχία με το εθνικιστικό MHP- θα επιστρέψει στην προεδρία με νέες εκτεταμένες εξουσίες, οι οποίες εγκρίθηκαν  με δημοψήφισμα το 2017, αναφέρει το Reuters.
Ανυπόμονος για αυτές τις νέες εξουσίες, ο Erdogan προκήρυξε πρόωρες εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα από την  προγραμματισμένη εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία χρειάζεται ισχυρότερη ηγεσία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τον πόλεμο στη Συρία.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ένας διεθνής παρατηρητής, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των εκλογών.
Για να κερδίσει στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος χρειάζεται περισσότερο από το 50% των ψήφων.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας δεύτερος γύρος είναι πιθανό να συμβεί και θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου, εάν είναι απαραίτητο.
Η προκήρυξη  των εκλογών αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την προσπάθειά τους για την ανεύρεση προεδρικών υποψηφίων.
Η πιο σημαντική απειλή για τον Erdogan  προέρχεται από την Meral Aksener, πρώην υπουργό Εσωτερικών, η οποία το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα) και δήλωσε ότι θα είναι υποψήφια.
Το CHP αναμένεται να μην ανακηρύξει υποψήφιο, αφού υποστηρίζει πως ο πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι ηγέτης του πολιτικού κόμματος.
Το φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης HDP ανακοίνωσε ότι ο συνιδρυτής του Selahattin Demirtas θα είναι πιθανότατα υποψήφιος.
Ο πρώην πρόεδρος Abdullah Gul, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος AK, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, δίνοντας τέρμα στις σχετικές συζητήσεις.
Ο Erdogan έχει επικρατήσει σε σχεδόν 12 εκλογές και κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική από το 2002.
Ενώ οι αντίπαλοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τον κατηγορούν για δικτατορικές τάσεις, ο Erdogan παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας, που θαυμάζεται από εκατομμύρια για την υποστήριξη των εργαζομένων και την κατασκευή υποδομών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης