Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Με εντολή Erdogan αποκλείεται από τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου ο πρώην Τούρκος πρόεδρος Gul

Τουρκία: Με εντολή Erdogan αποκλείεται από τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου ο πρώην Τούρκος πρόεδρος Gul
Η υποψηφιότητα του Gül  θα άνοιγε τον δρόμο σε μια θεαματική μάχη με τον νυν πρόεδρο Erdogan με αμφίρροπα αποτελέσματα για τον τούρκο σουλτάνο
Εκτός εκλογικής διαδικασίας αφήνει τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Abdullah Gül ο Tayyip Erdogan με τον πρώην πρόεδρο να ανακοινώνει την απουσία του από τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου λέγοντας ότι, δεν θα είναι υποψήφιος καθώς δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.
«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει μια διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο Gül  σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης». Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες του».
Το όνομα του ενδέκατου αρχηγού του τουρκικού κράτους (2007-2014) βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κέντρο εντατικών συζητήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως το σενάριο αυτό απορρίφθηκε έντονα από ορισμένους, κυρίως εξαιτίας της εγγύτητάς του στο παρελθόν με τον Erdogan.
Η υποψηφιότητα του Gül  θα άνοιγε τον δρόμο σε μια θεαματική μάχη με τον νυν πρόεδρο Erdogan με αμφίρροπα αποτελέσματα για τον τούρκο σουλτάνο.
Ο Gulle ίδρυσε το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με τον Erdogan, του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών (από το 2003 έως το 2007) και στη συνέχεια πρόεδρος (μέχρι το 2014).
Στη διάρκεια της προεδρίας του Gül , διαφορές εμφανίσθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες, όμως ο πρώην αρχηγός του κράτους ουδέποτε επέκρινε μετωπικά τον διάδοχό του.
Χωρίς να κατονομάσει τον Erdogan, ο Gulle εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στην Τουρκία και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες».
Παρόλο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, ο πρώην πρόεδρος έφερε σε δύσκολη θέση τους πρώην συνοδοιπόρους του. «Θα προτιμούσα ο Gül  να είχε πει από την αρχή 'Είμαι υπό τις διαταγές του κόμματός μου'», δήλωσε ο πρωθυπουργός Yildirim.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης