Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελληνίδα οικονομολόγος στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας - Μια πορεία που ξεκινά από την Αθήνα και περνά από το Yale

Ελληνίδα οικονομολόγος στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας - Μια πορεία που ξεκινά από την Αθήνα και περνά από το Yale
Η Pinelopi Koujianou Goldberg δήλωσε ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που της δόθηκε για να βοηθήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της
Επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας διορίστηκε η ελληνικής καταγωγής Πηνελόπη (Πέννυ) Κουγιανού-Γκόλντμπερκ (Pinelopi Koujianou Goldberg), καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ομίλου, Jim Yong Kim με την ελληνίδα οικονομολόγο να δηλώνει ενθουσιασμένη από τον διορισμό της στην παγκόσμια Τράπεζα.
Όπως αναφέρει ο "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης, η Goldberg, η οποία είναι κάτοχος ελληνικής και αμερικανικής υπηκοότητας, θα τοποθετηθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει ως στόχο την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της ευημερίας σε όλο τον Κόσμο.
«Το Γέιλ έχει μακρά παράδοση αριστείας όχι μόνο στην έρευνα και τη διδασκαλία, αλλά και στην υπηρεσία του κοινού καλού, και εγώ προσπαθώ να αποτελώ μέρος αυτής της παράδοσης», δήλωσε η Pinelopi Koujianou Goldberg
«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που μου δόθηκε να βοηθήσω την Παγκόσμια Τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της. Και ενώ η απουσία μου από το Γέιλ για τα επόμενα χρόνια μου αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, ελπίζω να αξιοποιήσω την εμπειρία των σημερινών μου συναδέλφων, πολλοί εκ των οποίων έχουν ανοίξει νέους δρόμους και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη μελέτη της ανάπτυξης, της προόδου και στη μείωση της φτώχειας».
Ο πρόεδρος Kim αναφέρθηκε τόσο στα έως τώρα επιτεύγματα της κορυφαίας οικονομολόγου, όσο και στην έρευνά της για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εν λόγω έρευνα αναλύει σε βάθος τις επιπτώσεις του διεθνούς εμπορίου στη διανομή του εισοδήματος, της παραγωγής, των κερδών, αλλά και της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Είμαι ενθουσιασμένος που η Goldberg θα προσκομίσει την τεράστια ακαδημαϊκή της εμπειρία, την πνευματική της διαύγεια, αλλά και τον αέναο ενθουσιασμό της για έρευνα στην ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας», δήλωσε ο Kim.
«Η Penny έχει αφιερώσει την καριέρα της στην εύρεση λύσεων για μερικά από τα πιο περίπλοκα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, και θα βοηθήσει στην επίλυση των πιο σημαντικών και δύσκολων προβλημάτων της εποχής μας: Πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να προετοιμαστούν για την οικονομία του μέλλοντος και πώς θα διασφαλίσουμε την ισότητα ευκαιριών παγκοσμίως».
Ως επικεφαλής οικονομολόγος, η Goldberg θα καθοδηγήσει το ερευνητικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη στρατηγική ανάπτυξής της.
Αναμένεται να συνεισφέρει στον Οργανισμό με τις υπερσύγχρονες μεθόδους ακαδημαϊκής έρευνας που κατέχει και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός οράματος για την επίτευξη στόχων όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η ευημερία, αλλά και η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον πλανήτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Kim.

Ποια είναι η Pinelopi Koujianou Goldberg

Γεννημένη στην Αθήνα το 1963, η Goldberg, αν και εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, στη Γερμανία.
Πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.
Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνσετον και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον.
Το 2010 γύρισε και πάλι στο Γέιλ όπου και θα διδάσκει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη του τρέχοντος έτους. Ανάμεσα στις πολλές της διακρίσεις, έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2003 για τις Κοινωνικές Επιστήμες, το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένους ερευνητές ελληνικής ιθαγένειας κάτω των 45 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης