Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο BN: Στα 3 εκατ θα εκτοξευθούν τα ΑΦΜ με κατασχεμένους τραπεζικούς λογαρισμούς

Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο BN: Στα 3 εκατ θα εκτοξευθούν τα ΑΦΜ με κατασχεμένους τραπεζικούς λογαρισμούς
Από την εφορία και το ΚΕΑΟ
Στα 3 εκατομμύρια θα εκτοξευθούν τα ΑΦΜ  με κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς στα τέλη του 2018 από 1.100.000 που είναι σήμερα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς  που μίλησε στο bankngnews.
Τονίζει ότι είναι  επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που παραμένει σε εκκρεμότητα σε νομοθετικό επίπεδο όπως και η αναμόρφωση  του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.
Με την προοπτική ότι ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προφανές ότι η επιχειρηματική κοινότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα προλάβουν να βελτιώσουν τα μεγέθη τους από τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος της ελληνικής  Οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οι μικροεπιχειρήσεις θα βρεθούν «όμηροι» της εφορίας και του ΚΕΑΟ ακόμη και για μικροοφειλές που ξεπερνούν τα επίπεδα των 500 ευρώ.
Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια πρέπει να γίνει θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι  η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις ΜμΕ προκύπτει ότι ο τζίρος μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες με τη χρήση POS και από το 32% μειώθηκε στο 28%
Η πτώση του τζίρου μέσω πιστωτικών καρτών δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή και την αποφυγή έκδοσης απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.
Στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά  ότι οι πωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων δεν διευκολύνονται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς η κατάθεση των χρημάτων στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου  γίνεται μετά από τρείς ημέρες.
Το ίδιο αναφέρει ότι πρόκειται για παρακράτηση ρευστότητας η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί με άλλους πόρους.
Υποστηρίζει ότι αυτός  είναι ο λόγος που μειώθηκε ο τζίρος από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και  Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετικές  παρεμβάσεις έτσι ώστε να περιορίσει το ρόλο των τραπεζών που συνήθως δεν δίνουν τη συγκατάθεση τους για «κούρεμα» της  οφειλής.
Επίσης να αντιμετωπισθεί το ζήτημα για όσους έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους όπως και για τους εγγυητές οι οποίοι βρίσκονται  εγκλωβισμένοι λόγω οφειλών σε εφορία και Ασφαλιστικά  Ταμεία.
Σε θετική  κατεύθυνση, ο περιορισμός της δικαιολογητικών ένταξης στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό  Ρύθμισης Οφειλών αλλά δεν φθάνει για να επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε άλλωστε τα  πενιχρά αποτελέσματα του μηχανισμού αποδεικνύουν ότι χρειάζεται βελτιώσεις, επισήμανε ο κ. Καββαθάς.
Τα κρίσιμο όμως είναι ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να μπλοκαριστούν επιπλέον 1,9 εκατομμύρια  ΑΦΜ με αποτέλεσμα να σταματά στην πράξη η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης