Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο θα αποτελέσουν δύσκολο στόχο για τον ΟΠΕΚ

Reuters: Οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο θα αποτελέσουν δύσκολο στόχο για τον ΟΠΕΚ
Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, οι επενδυτικές δαπάνες στον ενεργειακό κλάδο υποχώρησαν κατά 1 τρισ. δολ.
«Αποστολή εξετελέσθη» για τον ΟΠΕΚ στη μάχη του εναντίον των υπέρογκων αποθεμάτων πετρελαίου, χάρη στις περικοπές στην παραγωγή των χωρών, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν σχεδόν 18 μήνες.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ο οποίος προμηθεύει το ένα τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μαζί με δέκα ακόμα παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία.
Ο στόχος της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων επετεύχθη, ωστόσο ο Οργανισμός αναφέρει ότι θα ήθελε να δει μία άνοδο στις επενδύσεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 1 τρισ. δολ. κατά τη διάρκεια των τριών ετών που υπήρχε υπερπροσφορά και οι τιμές ήταν υποτονικές.
Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αρχικά είχε ως στόχο την επιστροφή των παγκόσμιων αποθεμάτων στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, εξετάζει πλέον τη χρήση άλλων δεδομένων τα οποία είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, όπως τα αποθέματα χωρών που δεν παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές μειώθηκε, και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η έλλειψη εφοδιασμού μακροπρόθεσμα είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση σε νέα ανάντη έργα.
«Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να επενδύσει περισσότερα από 20 τρισ. δολ. μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και να αντισταθμίσει τη φυσική μείωση των ανεπτυγμένων πεδίων», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Saudi Aramco, Amin Nasser.
Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τις επενδύσεις επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚ σχετικά με τη μείωση στις επενδύσεις, δείχνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο πιστεύει ο ΟΠΕΚ.
Συνολικά, σε σχέση με τις επενδύσεις ύψους 800 δισ. δολ. που σημειώθηκαν το 2014, οι επενδυτικές δαπάνες στον ενεργειακό κλάδο είχαν υποχωρήσει κατά 1 τρισ. δολ. έως το 2017.
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι επενδύσει θα αυξηθούν κατά το τρέχον έτος για πρώτο φορά από το 2014, στα 466 δισ. δολ., ποσοστό κατά -20% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2011, όταν η μέση τιμή του βαρελιού ήταν πάνω από 100 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, αυτό που οι αριθμοί δεν αντικατροπτρίζουν είναι το τεράστιο κέρδος από το 2014, όταν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου άρχισαν να αναγκάζουν τους παρόχους υπηρεσιών να μειώσουν το κόστος.
Οι μεγάλες εταιρείες άρχισαν να παράγουν πολύ μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές με τις τιμές του πετρελαίου στα 50 δολ. ανά βαρέλι, σε σύγκριση με την περίοδο που οι τιμές ήταν διπλάσιες.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ αναμένεται να βρεθούν στις 22 Ιουνίου του 2018, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία την επόμενη ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης