Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Χωρισμένοι σε 2 στρατόπεδα οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

FT: Χωρισμένοι σε 2 στρατόπεδα οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσου στη Σόφια, προκειμένου να πιέσουν για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις προς μια πολιτική συμφωνία έως τον Ιούνιο
«Η Ελλάδα πλησιάζει σε μια πολύ σημαντική στιγμή: στο τέλος μιας οκταετίας μνημονίων, η οποία ανάγκασε τη χώρα να δεχθεί αυστηρή λιτότητα με αντάλλαγμα τα δάνεια διάσωσης», σημειώνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.
«Ωστόσο, παρά το ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα γνωρίζει καλά πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για τον καθορισμό της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της και του ύψους αποπληρωμής χρέους της για τα επόμενα πολλά χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες«, τονίζουν οι FT.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν αύριο 27 Απριλίου στη Σόφια, προκειμένου να πιέσουν για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις προς μια πολιτική συμφωνία έως τον Ιούνιο, η οποία θα αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα.








Και ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι το χρέος της χώρας είναι δυσβάσταχτο, καθώς διαμορφώνεται πάνω από το 180% του ΑΕΠ της Ελλάδα, οι πιστωτές διαφωνούν για το πως θα μπορούσε να επέλθει μια ελάφρυνσή του.
Γαλλία , Κομισιόν και ΔΝΤ τάσσονται υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού που θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η Γερμανία έχει αντίθετη άποψη και επιδιώκει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο ζητώντας ετήσια αξιολόγηση των κυβερνητικών επιδόσεων.
Μια άλλη μεγάλη διαφωνία, αφορά το ποσό της ελάφρυνσης. Οι μεν Γερμανοί υποστηρίζουν πως η παρέμβαση στο χρέος θα πρέπει να γίνει μόνο στο δεύτερο δάνειο (130 δισ. ευρώ), την ώρα που το ΔΝΤ θεωρεί πως αυτό δεν επαρκεί.
Η Αθήνα προετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε.
«Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.
«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε.
Κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ τονίζει πως μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει πραγματικά τα προαπαιτούμενα και είναι έτοιμη για έξοδο από το πρόγραμμα, τότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης