Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, Credit Suisse: Το QE θα συνεχιστεί και το 2019 - Θα καθυστερήσει η αύξηση επιτοκίων

ING, Credit Suisse: Το QE θα συνεχιστεί και το 2019 - Θα καθυστερήσει η αύξηση επιτοκίων
Οι αγορές αναμένουν κάποια ένδειξη σχετικά με το forward guidance και τα επιτόκια
Προς νέα παράταση του QE οδεύει η ΕΚΤ, λόγω των ισχνών πρόσφατων στοιχείων για την οικονομία της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις αναλυτών στους Financial Times.
Στο πλαίσιο αυτό θα καθυστερήσει και η αύξηση των επιτοκίων, ενώ θα περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ στο μέλλον.
«Βλέπω ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ο πληθωρισμός δεν θα ενισχυθεί και η ανάπτυξη δεν αποκλείεται να είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμένουν πολλοί στο πρώτο τρίμηνο.
Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει ακόμα την πρόβλεψη της, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το outlook φαίνεται ότι θα έχει μεγάλη επιρροή κατά το 2018» επισημαίνει ο Carsten Brzeski οικονομολόγος της ING-DiBa.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήλπιζαν ότι το QE που αναμένεται να διατηρηθεί έως τον Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα τρίμηνο taper.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Brzeski αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η μη πρόοδος στην κατάργηση του QE αποτελεί κίνδυνο για την ΕΚΤ, που έχει ήδη μείνει πίσω σε σχέση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.
Εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να σημειώσει κάποια πρόοδο φέτος, τότε υπάρχουν φόβοι ότι θα έχει πολύ λίγα πυρομαχικά για να καταπολεμήσει την επόμενη ύφεση.
«Εάν έως το τέλος του 2019 δεν έχει σημειωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να μην έχει αυξήσει τα επιτόκια πολύ όταν αρχίσει η επόμενη ύφεση» επισημαίνει ο Neville Hill οικονομολόγος στη Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης