Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι κυβερνητικές προσδοκίες και το παρασκήνιο από την επίσκεψη Juncker στην Αθήνα σήμερα 26/4

Οι κυβερνητικές προσδοκίες και το παρασκήνιο από την επίσκεψη Juncker στην Αθήνα σήμερα 26/4
Στο Μέγαρο Μαξίμου τρέφουν πολλές προσδοκίες από όσα θα πει ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος
Ισχυρή πολιτική στήριξη για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ευελπιστεί ότι θα αποκομίσει ο Αλέξης Τσίπρας από την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Juncker.
Μετά την απαλλαγή και από τον σκόπελο της ΔΕΗ, αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις γκρίνιες ψήφισαν για μια ακόμη φορά, ναι, σε όλα, ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στον κορυφαίο κοινοτικό παράγοντα ο οποίος επέλεξε να βρίσκεται στην Αθήνα μόλις, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 27ης Απριλίου, την Παρασκευή στη Σόφια.
Εκεί όπως είναι προγραμματισμένο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Ζ. Κ. Juncker που έφτασε στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Τετάρτης κι επέλεξε για άλλη μια φορά ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων για να μείνει, έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει ομιλία, σε ειδική συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης για όλα τα θέματα τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.
Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το πράξει, καθώς και στη Βάρνα αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις όσο και για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη εδώ και δύο μήνες.
Τη στήριξή του αναμένεται να παράσχει σύμφωνα με συνεργάτες του και αναφορικά με το θέμα της οικονομίας αλλά και της μεταμνημονιακής εποχής, στέλνοντας μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι στο πλάι σας».
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επισημάνει ότι μετά το πέρας του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα θα μπει σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Γιούνκερ αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κατ ιδίαν συνάντησης του Ζ. Κ. Juncker με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, όπως προσδοκούν στην κυβέρνηση, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, τα ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και το προσφυγικό θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Παρασκήνιο με το ίδρυμα Καραμανλή

Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο της επίσκεψης Ζ. Κ. Juncker στην Αθήνα υπήρχε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλήσει στο ίδρυμα Καραμανλή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.
Αρχικά, η απάντηση του ιδρύματος ήταν θετική, ωστόσο στη συνέχεια, όταν πληροφορήθηκαν ότι η ομιλία Ζ. Κ. Juncker δεν θα περιελάμβανε μόνο την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ομιλίες θα πραγματοποιούσαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός με αναφορές για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ένα θέμα στο οποίο διαφωνεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δημιουργήθηκαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα την ακύρωση της πρόσκλησης με την δικαιολογία από την πλευρά του ιδρύματος Καραμανλή ότι μια εκδήλωση μνήμης δεν πρέπει να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης