Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα πετροδολάρια επιστρέφουν στις αγορές στηρίζοντας εμπόριο αλλά και αποτιμήσεις

Τα πετροδολάρια επιστρέφουν στις αγορές στηρίζοντας εμπόριο αλλά και αποτιμήσεις
Ένας από τους ωφελημένους από την άνοδο της τιμής πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί το ευρώ
Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται ότι θα ενισχύσει τις τιμές αρκετών assets, καθώς τα έσοδα των χωρών παραγωγής αυξάνουν και τα πετροδολάρια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις αγορές.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της «ποσοτικής σύσφιξης» που καταγράφηκε όταν υπήρξε μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού.
«Η αύξηση στην τιμή πετρελαίου δημιουργεί μία μετατόπιση εισροών κεφαλαίων αλλά και εισοδημάτων ανά την υφήλιο, επαναφέροντας την ισορροπία από τις αντίστοιχες μετατοπίσεις που καταγράφηκαν το 2014 και το 2016», τονίζουν σε έκθεσή τους αναλυτές της JPMorgan Chase με επικεφαλής τον Nikolaos Panigirtzoglou.



Εκτιμούν ότι οι παραγωγοί ενέργειας που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή έως τη Νορβηγία είδαν τα έσοδά τους να υποχωρούν από τα  1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2014 - όταν το αργό πετρέλαιο έφτασε τα 115 δολάρια το βαρέλι - σε λιγότερο από 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, όταν μειώθηκαν στα 27 δολάρια.
Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο άσκησε ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τη ζήτηση εισαγόμενων προϊόντων από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και μειώνοντας την ικανότητα των μεγάλων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων και των κεντρικών τραπεζών να αγοράζουν ξένα περιουσιακά στοιχεία. Τα εν λόγω ταμεία και οι διαχειριστές των αγορών συναλλάγματος εκτιμάται ότι έχουν «ρίξει» σε μετοχές κεφάλαια μειωμένα κατά 160 δισ. δολάρια και σε ομόλογα κεφάλαια μειωμένα κατά οκτώ δισ. δολάρια έως τις 20 Απριλίου 2018.


Από την πλευρά του ο Jeffrey Currie της Goldman Sachs τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να δεχθεί κάποιο σημαντικό πλήγμα επειδή το Brent ξεπέρασε τα 75 δολάρια.
«Θα πρέπει να φτάσουμε σε πραγματικά υψηλές τιμές προτού αρχίσει να εμφανίζεται κάποια βλάβη», υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg και προσέθεσε «αυτό που βλέπουμε τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οδηγούν στη δημιουργία υπερβολικών αποταμιεύσεων.
Ακολουθούν τα πετροδολάρια, τα οποία ενισχύουν τον δανεισμό και οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης».
Οι αναλυτές της Barclays εκτίμησαν παλαιότερα ότι η επανεπένδυση των πετροδολαρίων ισοδυναμούσε με μια «ένεση» ρευστότητας ανάλογης κλίμακας με αυτή του QE της Fed.
Αυτό, πάντως, που κανείς δεν γνωρίζει είναι το τμήμα της νέας ρευστότητας που προέρχεται από την αύξηση του πετρελαίου, το οποίο θα επανεπενδυθεί.
Οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή έχουν δει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα να υποχωρούν, καθώς κλήθηκαν να καλύψουν δημοσιονομικά ελλείμματα, σε μία περίοδο που οι τιμές πετρελαίου υποχωρούσαν.
Ταυτόχρονα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σ. Αραβίας – του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως- δεν φαίνεται να έχουν ανακάμψει σημαντικά, παρά την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.



Την ίδια ώρα η διατήρηση των ανοδικών τάσεων στο πετρέλαιο θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο δολάριο.
Εάν η τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου φθάσει μεταξύ 70 και 80 δολαρίων, τα  τα κρατικά επενδυτικά ταμεία θα μπορούσαν αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική, εκτιμά ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της NatWest Markets.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι μεταβολές της τιμής Brent συσχετίζονταν με θετικό τρόπο με το ευρώ.
Η σχέση αυτή μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά θα μπορούσε να επιστρέψει για άλλη μια φορά εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται.
Σε αυτό το σενάριο, "όλοι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενέργειας της Μέσης Ανατολής είναι πιθανό να χτίσουν υπερβολικά συναλλαγματικά αποθέματα και να μειώσουν την έκθεσή τους στο δολάριο», υποστήριξε ο Mohi-uddin.
Εάν συμβεί αυτό, ο αναλυτής εκτιμά ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα ξεφύγει από την τρέχουσα περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης μεταξύ 1,20 και 1,25 δολαρίων ανά ευρώ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης