Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Βγαίνουμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 – Κανένας λόγος για συμμετοχή του ΔΝΤ

Τζανακόπουλος: Βγαίνουμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 – Κανένας λόγος για συμμετοχή του ΔΝΤ
Δεν υπήρξαν βουλευτές που ζήτησαν να γίνουν εκλογές πριν από την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τη βεβαιότητα του ότι βγαίνουμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στο κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης.
«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτούμε και να επιτύχουμε με τους καλύτερους όρους την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας την 4η αξιολόγηση, έχουμε μπροστά μας τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τη συζήτηση για την, μετά το πρόγραμμα, εποπτεία.
Εξαιρετικά σύνθετες διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν.
Και στη βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος να μπορέσουμε να εξέλθουμε από το πρόγραμμα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει ένα πλεόνασμα της τάξης του 4,1% - 4,2 % «δίνει τη δυνατότητα και μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα».
Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία.
«Συζητάμε με το Ταμείο, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες οι οποίες υπάρχουν και στις δημοσιονομικές προβλέψεις αλλά και στις αναπτυξιακές προβλέψεις που κάνει το Ταμείο.
Το Ταμείο δουλεύει και με τους Ευρωπαίους εταίρους - οι οποίοι γνωρίζετε ότι συμφωνούν με τις εκτιμήσεις που κάνει ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά πρωτογενή πλεονάσματα ανάπτυξη κι άλλα και έχουν εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία τους με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του διεθνούς νομισματικού ταμείο.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που θα επέβαλλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα για 15 με 20 μέρες, δεν εκτιμώ ότι θα έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο ούτε θα προσέδιδε περαιτέρω αξιοπιστία στη διαδικασία της εξόδου» ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το χρέος έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου» και ότι «στις αποφάσεις είναι και το να μην ξεπερνά η χρηματοδότηση του χρέουςτο 15% του ΑΕΠ».
«Είναι μία συζήτηση δρομολογημένη, θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες.
Πιθανώς η συμμετοχή του Ταμείου να οδηγούσε σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη ελάφρυνση, η οποία ωστόσο δε νομίζω ότι θα ήταν η κρίσιμη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε χρηματοδοτικά το ελληνικό χρέος για τα επόμενα αρκετά χρόνια» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που φέρεται να υπήρξαν από βουλευτές κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τζανακόπουλος διέψευσε ότι βουλευτές ζήτησαν να γίνουν εκλογές πριν από την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων.
«Τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε.
Έγινε πολιτικός διάλογος για τους όρους της εξόδου, για την διαπραγμάτευση, για τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού και πολιτικού μας σχεδίου, αλλά κανένας δεν εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, πριν από την 1 Ιανουαρίου 2019.
Από κει και πέρα προβληματισμοί, επιφυλάξεις κατατέθηκαν στον διάλογο και αυτό είναι εύλογο και θεμιτό, όπως συμβαίνει σε όλες τις ΚΟ» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης