Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Στον αέρα» η συμφωνία για τις 2 γαλλικές φρεγάτες - Διαψεύδουν τον Κουβέλη οι Γάλλοι

«Στον αέρα» η συμφωνία για τις 2 γαλλικές φρεγάτες - Διαψεύδουν τον Κουβέλη οι Γάλλοι
Τα δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, καθώς υποστηρίζουν  ότι η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών
Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για τις δύο φρεγάτες, καθώς η Γαλλία φέρεται να διαψεύδει το deal, το οποίο ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.
Τα δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, καθώς υποστηρίζουν  ότι η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών στην Ελλάδα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα «παραχώρησης» πλοίων στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού οι ελληνικές αξιώσεις είναι «παντελώς ανεδαφικές».
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν συζητήθηκε το ζήτημα παραχώρησης των δύο γαλλικών φρεγατών.
Ωστόσο την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι η Γαλλία θα παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες τύπου FREMΜ με χρονομίσθωση.
«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Το θρίλερ συνεχίζεται...

"...Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.". Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση έκλεισε η χθεσινή πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Όσοι ανέμεναν οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα θα... αναμείνουν στο ακουστικό τους.
Χθες το πρωί, μόλις ανακοινώθηκε η απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι περί των εξοπλιστικών πίστεψαν ότι η οριστική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 ήταν πολύ κοντά.
Η τετράωρη διάρκεια της συνεδρίασης ενέτεινε αυτές τις προσδοκίες.
Oι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόλο που το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 συζητήθηκε, δεν λήφθηκε οριστική απόφαση, με τον ασφυκτικό πια ορίζοντα της 30ης Απριλίου (λήξη της τέταρτης αναθεωρημένης LOA) να πλησιάζει.
Ωστόσο, διάφορες πηγές αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να κλείσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των 85 F-16, μετά την βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλε στο ΥΠΕΘΑ η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία, όπου προβλέπεται και η μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΑΒ.
Όσον αφορά δε το ζήτημα των φρεγατών FREMM, η χθεσινή ανακοίνωση μας ενημερώνει ότι "πρόωρη η συζήτηση  για συμφωνία σχετικά με τις φρεγάτες  FREMM, την πιθανή ενοικίασή τους και την ένταξή τους στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι όποιες  δηλώσεις έχουν γίνει δεν βοηθούν …".
ουσιαστικά "αδειάζοντας" τον Αν.Υ.Εθ.Α. Φώτη Κουβέλη, που την περασμένη Παρασκευή ανήγγειλε δημόσια ότι διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου.
Το μόνο που αποφάσισε το χθεσινό ΚΥΣΕΑ τελικά, ήταν την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για τις φρεγάτες: Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με τη Γαλλία;

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των δύο γαλλικών φρεγατών εξαπολύει η ΝΔ, η οποία κάνει λόγο για παροιμιώδη ερασιτεχνισμό όσον αφορά την άμυνα της χώρας.
«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η λυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο.
Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης