Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Ελλάδα βιάζεται να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις - Θα συνεχιστούν και το 2019

CNBC: Η Ελλάδα βιάζεται να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις - Θα συνεχιστούν και το 2019
Δεδομένων των καθυστερήσεων το 2017 και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το 2019
Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα οδεύοντας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 αναφέρεται το CNBC σε δημοσίευμα με τίτλο «η Ελλάδα βιάζεται να πουλήσει κάποια από τα κρατικά assets πριν την κρίσιμη προθεσμία του προγράμματος».
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα.
Ωστόσο, αναμένεται να πετύχει χαμηλότερα από το αναμενόμενα έσοδα, καθώς δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του 2017.
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται τι πρέπει να κάνει ακόμα η Ελλάδα ώστε να ολοκληρώσεις όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις;

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2017 διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ, κατά 0,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.
Αυτό σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Κομισιόν οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και της πώλησης του 5% του ΟΤΕ.
«Έχουμε Απρίλιο, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
Θα είναι κρίσιμο να δούμε εάν η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε στο CNBC η Danae Kyriakopoulou, επικεφαλής οικονομολόγος στο think tank OMFIF.
Συνολικά το πρόγραμμα διάσωσης περιλαμβάνει 19 ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτό περιλαμβάνει την πώληση 10 λιμανιών, ακινήτων, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με την Kyriakopoulou, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι βασικές για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά δεν καθορίζουν το clean exit.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέα οικονομική βοήθεια ή εποπτεία μετά τον Αύγουστο, σε αυτό που ονομάζουν clean exit.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είναι στο έλεος των αγορών για να αυτοχρηματοδοτείται.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας από το εξωτερικό για να αποφύγει τα προβλήματα λόγω αναταραχών στην αγορά, που θα αύξανε τα κόστη δανεισμού» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τι ιδιωτικοποιείται;

Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και υπόκεινται επίσης στο οικονομικό κλείσιμο του Ελληνικού (πρώην αεροδρομίου Αθηνών)» επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ανακατασκευή του χώρου του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, του Ελληνικού, αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των δασικών και αρχαιολογικών ζητημάτων.
Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τη συναλλαγή πριν τον Ιούνιο, σε περίπου δύο μήνες.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον

Δεδομένων των καθυστερήσεων το 2017 και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το 2019.
«Τα συνολικά έσοδα σε ολόκληρο το πρόγραμμα του ESM εκτιμώνται σε 3,2 δισ. ευρώ» αναφερόταν στην έκθεση της Κομισιόν, τον Μάρτιο.
«Επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018» επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.
Σε ορισμένες από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι πιστωτές ζητούν να έχουν ολοκληρωθεί κάποια κρίσιμα κομμάτια πριν τον Αύγουστο, και όχι να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η συναλλαγή.
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από τέτοιου είδους συμφωνίες θα υπάρξουν μόνο αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Ο Kyriakopoulou από το OMFIF δήλωσε ότι «είναι πιθανό (η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων) αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το risk return, το περιβάλλον της αγοράς, τις γεωπολιτικές εντάσεις...».
Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο CNBC ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο timing δεν επηρεάζουν τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης