Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την οριστική εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς ζητά η Γαλλία από τις ΗΠΑ

Την οριστική εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς ζητά η Γαλλία από τις ΗΠΑ
Την παραμονή της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος  Emmanuel Macron κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump , να εξαιρέσει οριστικά την Ευρώπη από τους δασμούς
Ψηλά στην ατζέντα της έχει η γαλλική πολιτική ηγεσία το θέμα της οριστικής εξαίρεσης της ΕΕ από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που έχει επιβάλλει η Ουάσινγκτον.
Την παραμονή της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος  Emmanuel Macron κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump , να εξαιρέσει οριστικά την Ευρώπη από τους δασμούς.
«Ελπίζω ότι θα αποφασίσει να εξαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Macron στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.
«Δεν κάνεις πόλεμο με τους συμμάχους σου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire
Στις 8 Μαρτίου 2018, ο Trump επικύρωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, εξαιρώντας προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, τις δύο χώρες που μετέχουν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA.
Λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εξαίρεσε προσωρινά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι οι εξαιρέσεις ισχύουν μέχρι την 1η Μαΐου. Θα δούμε τι θα αποφασίσει την 1η Μαΐου.
Απλώς αναρωτιέμαι: ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;» σχολίασε ο Macron και πρόσθεσε: «Αν κάνουμε πόλεμο με όλον τον κόσμο, εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, πόλεμο με τη Συρία, πόλεμο με το Ιράν, αυτό το πράγμα δεν λειτουργεί».
Την Παρασκευή (20/4), ο Le Maire, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης