Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυρτάκης (Πρ. Συν Τραπεζών): Στα 2,1 δισ ευρώ τα δάνεια των Συνεταιριστικών Τραπεζών στις μικρές επιχειρήσεις

Μυρτάκης (Πρ. Συν Τραπεζών): Στα 2,1 δισ ευρώ τα δάνεια των Συνεταιριστικών Τραπεζών στις μικρές επιχειρήσεις
Η Παγκρήτια Τράπεζα εμφάνισε αύξηση των καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ το 2017 
Τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, προανήγγειλε ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Small Business Segment της Eurobank κ. Δημήτρης Οικονόμου μιλώντας στο 4o Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.
Ανέφερε ότι η τράπεζα είναι κοντά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν κεφάλαια συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.
Η τραπεζική χρηματοδότηση έφθασε σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις που παρουσίασαν ετήσιο τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Small Business Segment της Eurobank είπε ότι η παροχή ρευστότητας σε ΜμΕ είναι στο "DNA" της τράπεζας καθώς μέχρι σήμερα το ύψος των τραπεζικών δανείων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος τόνισε ότι η τράπεζα ανταποκρίνεται ταχύτατα στα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο των απαντήσεων στους ενδιαφερόμενος.
Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου ανέφερε ότι τα επτά στα δέκα αιτήματα χρηματοδότησης ικανοποιούνται.
Οι ενδιαφερόμενοι σε διάστημα εννέα ημερών λαμβάνουν την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος και σε 23 ημέρες γίνεται η εκταμίευση του δανείου.
Ωστόσο το πρόβλημα της διοχέτευσης ρευστότητας προς την αγορά προσδιορίζεται από τη σχέση δανείων προς καταθέσεις , οι οποίες να σημειωθεί δεν επιστρέφουν μες τους ρυθμούς που επιθυμούμε, επισήμανε ο κ. Οικονόμου. Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίζεται, με στρατηγικές συνεργασίες όπως είναι το ΕΤΕΑΝ αλλά και Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως και στην αξιοποίηση των πακέτων Juncker και Schauble.
Ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Small Business Segment της Eurobank , υποστήριξε ότι η τράπεζα εισήλθε και στον τομέα των μικροπιστώσεων έως 10.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να κάνουν το δικό τους ταξίδι στην επιχειρηματικότητα.
Στο πάνελ συζήτησης για τις ΜμΕ συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης, ο οποίος εστίασε στα επιτεύγματα των Συνεταιριστικών Τραπεζών όπως και της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε τον ELA και πλέον σχεδιάζει το δικό της μέλλον χωρίς περιορισμούς.
Ο βασικός κορμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών βασίζεται στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς το ενεργητικό της διαμορφώνεται στο 55% του συνόλου και το 18% προέρχεται από την Τράπεζα Χανιών ενώ οι υπόλοιπες 7 Συνεταιριστικές τράπεζας συμμετέχουν με ποσοστά κάτω του 10%.
Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις ΜμΕ με το χαρτοφυλάκιο των δανείων να ανέρχεται στο 86,7% με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 20017.
Συνολικά έχουν δοθεί περισσότερα από 2 δισ ευρώ δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Νίκος Μυρτάκης τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες της Βόρειας Ελλάδος είναι στο στάδιο της συγχώνευσης έτσι ώστε να αποκτήσουν πιο ισχυρή τραπεζική οντότητα. Συνολικά διαθέτουν 345.000 μέλη και χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.
Το δίκτυο των Συνεταιριστικών Τραπεζών ανέρχεται σε 110 καταστήματα.
Το 2017 το ενεργητικό τους αυξήθηκε κατά 4,45% σε σχέση με το 2016.
Οι χορηγήσεις είχαν θετικό πρόσημο την χρονιά που πέρασε ενώ ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών ήταν αρνητικός.
Ο κ. Νίκος Μυρτάκης είπε ότι τα μεγέθη των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι αμελητέα και συνεχώς διευρύνουν την παρουσία τους στην τραπεζική αγορά προσελκύοντας καταθέσεις οι οποίες να σημειωθεί αυξήθηκαν κατά 7% στο σύνολο και η κερδοφορία τους ενισχύθηκε κατά 17%.
Η Παγκρήτια Τράπεζα εμφάνισε αύξηση των καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.
Η μεγαλύτερη Συνεταιριστική Τράπεζα της χώρας με έδρα την Κρήτη διαθέτει περισσότερους από 84.000 συνέταιρους
Το ύψος των χορηγήσεων έχει ανέλθει στο 1,6 δι.σ ευρώ και οι καταθέσεις ανέρχονται στο 1,1 δισ. ευρώ.
Διαθέτει 52 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 45 είναι στην Κρήτη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης