Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan "περιστερά ειρήνης";

Ο Erdogan
Το παραμύθι της "ελληνικής λίμνης" στο Αιγαίο και η ανταλλαγή των 2 με τους 8!
Ως "περιστερά ειρήνης" εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη για την προεκλογική του εκστρατεία. Ως δεινός παίκτης και γνώστης της πολιτικής επικοινωνίας, ανάμεσα σε άλλα, έστειλε και μηνύματα "ειρήνης" προς την Ελλάδα, χωρίς όμως ουσιαστικά να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε όσα διαχρονικά διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Αντιθέτως μάλιστα, έθεσε ξανά με τον πλέον επίσημο τρόπο το αίτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ δικούς του.
Τα όσα είπε ο Ερντογάν  κάθε άλλο παρά θα πρέπει να μας καθησυχάζουν. Στόχος του ειναι να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης υπαρκτά κι ανύπαρκτα ζητήματα. Στη χθεσινή του συνέντευξη ένα από τα κύρια επιχειρήματά του ήταν το παραμύθι  του Αιγαίου ως ελληνικής λίμνης. Με αυτό το παραμύθι ο Erdogan παρουσιάστηκε ως μέγας υπέρμαχος της ειρήνης.
Οι Τούρκοι διαχρονικά "παίζουν" το χαρτί της "κλειστής ελληνικής θάλασσας που λέγεται Αιγαίο", κτίζοντας επιχειρηματολογία για τις παράνομες διεκδικήσεις τους. Η αλήθεια είναι πως έχουν καταφέρει να πείσουν πολλούς, πως το Αιγαίο είναι πράγματι “κλειδωμένο” για τους Τούρκους.
Η πραγματικότητα είναι πως το Αιγαίο έχει διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο, που είναι ελεύθερος σε κάθε διεθνή διέλευση και πρώτα απ΄ όλα στην Τουρκία. Κάπως έτσι οι τουρκικές φρεγάτες φθάνουν εώς και ανοιχτά από το Σούνιο, πραγματοποιώντας αβλαβή διέλευση.
Τα εμπορικά πλοία και αεροσκάφη των Τούρκων δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα στο Αιγαίο.Τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των Τούρκων έχουν, επίσης, τον χώρο και συνεπώς τη δυνατότητα να κάνουν ασκήσεις στο Αιγαίο. Και κάνουν διαρκώς όπως συχνά διαπιστώνουμε και μάλιστα πολλές φορές παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο με τις παράνομες Navtex που εκδίδουν.
Ο Erdogan πιστός στο δόγμα Goebels "λέγε λέγε όλο και κάτι θα μείνει", κοροϊδεύει και εθίζει τη διεθνή κοινή γνώμη στο παραμύθι της μεγάλης Τουρκίας που "πνίγεται" από την έλλειψη πρόσβασης στα νερά του Αιγαίου. Η Τουρκία, όμως, αυτό που διαχρονικά επιδιώκει είναι η μοιρασιά του Αιγαίου ακριβώς στη μέση, όχι για την ναυσιπλοία και την αεροπλοία, αλλά για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.
Ας μην πιστέψει, λοιπόν, κανείς ότι χθες υπήρξε κάποια "στροφή Erdogan". Ούτε διαφαίνεται κάποια πρόθεσή του ν’ αλλάξει τακτική έναντι της Ελλάδας. Αντιθέτως, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξή του, υπερθεμάτισε θέτοντας ξανά θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης