Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μεγάλη διαδήλωση στην Ουγγαρία για να σταματήσει η κυβερνητική επιρροή στα ΜΜΕ της χώρας

Reuters: Μεγάλη διαδήλωση στην Ουγγαρία για να σταματήσει η κυβερνητική επιρροή στα ΜΜΕ της χώρας
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ουγγρικές σημαίες
Δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν το Σάββατο 21/4 ενάντια στον κρατικό έλεγχο στα ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι βοήθησε τον πρωθυπουργό Victor Orban να επανεκλεγεί, όπως μεταδίδει το Reuters.
H συγκέντρωση στη Βουδαπέστη ήταν η δεύτερη μεγάλη διαδήλωση κατά του Orban από την επανεκλογή του στις 8 Απριλίου, με τους διαδηλωτές να ζητούν από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση να ενωθεί ενάντια στο εθνικιστικό κόμμα Fidesz, το οποίο κέρδισε τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο.
Από το 2010 ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει αυξήσει την επιρροή του στα media, τοποθετώντας δικούς του ανθρώπους σε καίριες θέσεις, ενώ η στάση του να αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες στην Ουγγαρία τον έχει φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΕ.
Σε ανάρτησή τους στο Facebook οι διοργανωτές της διαδήλωσης ανέφεραν ότι ο Orban έχει μετατρέψει τα ΜΜΕ σε "μηχανή προπαγάνδας".
"Ο κύριος στόχος μας είναι να σταματήσει το έλεγχος των ΜΜΕ από το Fidesz, αλλά για αυτή την κατάσταση είναι υπεύθυνα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για έναν νέο και δίκαιο εκλογικό νόμο και για να γίνει έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς" ανέφερε αναλυτικά η ανάρτηση.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ουγγρικές σημαίες, αλλά και της ΕΕ, ενώ και το προηγούμενο Σάββατο 14/4 ήταν στους δρόμους, ζητώντας να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν τα "Victor δώσε μας πίσω τη δημοκρατία", "Θέλουμε ελευθερία του τύπου" και "Αλλαγή καθεστώτος".
Πολλοί διαδηλωτές θεωρούν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ενωθούν τελικά ενάντια στον Orban, o oποίος κέρδισε μία τρίτη θητεία στην εξουσία, χάρη στη σκληρή αντιμεταναστευτική του πολιτική.
Αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή είναι το πρώην ακροδεξιό Jobbik, που θέλει πλέον να φιλοτεχνήσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ και ο ηγέτης του παραιτήθηκε μετά τις εκλογές.
Αναταραχή και ζυμώσεις επικρατούν και στην αριστερά.
"Δεν είναι το Fidesz που κέρδισε τις εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχασαν" δήλωσε ένας 26χρονος διαδηλωτής.
Ωστόσο, η νίκη του Orban αναμένεται να τον ισχυροποιήσει στη διαμάχη του με την ΕΕ για τις μεταναστευτικές της πολιτικές, αλλά και όσον αφορά τη στάση του απέναντι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ο ίδιος λέει ότι ανακατεύονται στα εσωτερικά της Ουγγαρίας.
Σε μία συνέντευξή του την Παρασκευή 20/4 ο Οrban κατηγόρησε τον George Soros ότι στηρίζει την αντιπολίτευση, ενώ το ίδρυμα Soros κατηγόρησε με τη σειρά του τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι βάλλει κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ότι πέρασε έναν φόρο 25% στις δωρεές υπέρ των μεταναστών.
Η κυβέρνηση απάντησε ότι η νομοθεσία ήθελε να αποθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης