Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβληματισμός από Thomsen - ΔΝΤ, διχασμός για το χρέος - Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου με Lagarde σήμερα 21/4, επόμενο επεισόδιο 7/5

Προβληματισμός από Thomsen - ΔΝΤ, διχασμός για το χρέος - Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου με Lagarde σήμερα 21/4, επόμενο επεισόδιο 7/5
Οι ευρωπαίοι είναι διχασμένοι με την μορφή, το είδος και τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων για το ελληνικό χρέος
Με τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν δευτερευόντως, ολοκληρώνεται σήμερα το «πρώτο ημίχρονο» της αναμέτρησης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.
Το δεύτερο ημίχρονο θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας.

Επιστρέφοντας από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών, θεσμών, υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών, που έλαβαν χώρα τόσο στο περιθώριο της συνόδου όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν οι ίδιοι με τον βασικό «πυρήνα» των προσώπων, των οποίων ο λόγος έχει ιδιαίτερο βάρος στις αποφάσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα των επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναδεικνύοντας τα θετικά αλλά και τα αρνητικά σημεία από τις συναντήσεις του και ιδιαίτερα αυτή με την επικεφαλής του Ταμείου.
Είναι σίγουρο ότι στο σημερινό τετ α τετ, η Κριστίν Λαγκάρντ θα «κλείσει το μάτι» στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, στην περίπτωση που το Ταμείο έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διαθέτοντας στην Αθήνα το 1,6 δισ. των χρημάτων που προβλέπει η σχετική συμφωνία.
Βέβαια το χρονικό διάστημα είναι μικρό καθώς το πρόγραμμα το ΔΝΤ θα πρέπει να λήξει ταυτόχρονα με αυτό το ESM τον Αύγουστο, οπότε σε αυτή την περίπτωση τι νόημα μπορεί να έχει η «εμπλοκή» του Ταμείου;

Ήξεις αφίξεις από τον Πόλ Τόμσεν

Επίσης σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι από τον κατάλογο με τα «πλην» να έχει απαλειφθεί πλήρως το σενάριο της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αντί για το 2020. Παρά τα καλά λόγια και τα φιλικά χτυπήματα χθες στην πλάτη από τον Πόλ Τομσεν το ΔΝΤ δεν θα έχει το ίδιο αγγελικό πρόσωπο και κατά την επίσκεψη του στην χώρα μας …
Προτίμησε να μιλήσει με γρίφους για το «τι μέλει γενέσθαι» από εδώ και πέρα από τη στιγμή και να γίνει πιο σαφής στην σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην Αθήνα πάντως δεν πείσθηκαν από τις μελιστάλακτες αναφορές Τόμσεν εκτιμώντας ότι δεν θα αργήσει και να βγει και ο διάβολος…
Σε ότι αφορά στον κατάλογο με τα «συν» το πιο σημαντικό είναι να έχει συμπεριληφθεί ότι το Ταμείο άναψε το «πράσινο φως» να εφαρμοστεί ένα πακέτο θετικών μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ από το 2019 - έτος που θα ξεκινήσει η περικοπή των συντάξεων και οι μειώσεις θα είναι εμφανείς στη δημόσια κατανάλωση.
Εξ ου και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για νέα κάμψη του ελληνικού ΑΕΠ στο 1,8% το 2019 από 2% το 2018.

Από την άλλη, η κυβέρνηση παλεύει την αύξηση του κατώτατου μισθού με το ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης ώστε αυτή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και σε βάθος τριετίας να φτάσει σταδιακά στα επίπεδα που ήταν το 2010, δηλαδή στα 751 ευρώ.
Το αναπτυξιακό σχέδιο θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο άτυπο Eurogroup που θα λάβει χώρα την επόμενη Παρασκευή 27 του μήνα στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ θα γίνει συζήτηση και για τις βασικές παραμέτρους που θα αφορούν το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής συμφωνίας.
Σε ότι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα συντάξει το ΔΝΤ η οποία θα πρέπει να «κουμπώσει» με αυτή του ESM.
Για την ώρα όπως προέκυψε και από την τελευταία συνάντηση του Washington Group οι ευρωπαίοι είναι διχασμένοι με την μορφή, το είδος και τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Επίσης αν αυτά θα πρέπει να συνδεθούν με νέες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης