Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πάγος» από τη Γερμανία στην πρόταση Lagarde για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωζώνη

«Πάγος» από τη Γερμανία στην πρόταση Lagarde για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωζώνη
Εκ διαμέτρου αντίθετοι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Olaf Scholz και ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann
Απόλυτα αντίθετοι με την πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αναφορικά με τη δημιουργία ενός ταμείου στην Ευρωζώνη το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τάχθηκαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
«Δεν νομίζω ότι είναι μία πειστική πρόταση», τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.
Ανάλογες διαθέσεις και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz, ο οποίος τόνισε σε δήλωσή του ότι «δεν νομίζω ότι η πρόταση της κ. Lagarde πρέπει  να εφαρμοστεί».
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Lagarde τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου για απρόβλεπτες περιστάσεις (Rainy Day Fund).
Όπως είχε υποστηρίξει, ένα Rainy Day Fund θα προσφέρει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ένα «προσωρινό μαξιλάρι» απέναντι στα ενδεχόμενα οικονομικά σοκ, ενώ πρότεινε ότι στο ταμείο αυτό θα συνεισφέρουν οι χώρες της ευρωζώνης ανάλογα με το ΑΕΠ τους.
Σύμφωνα με την ίδια «ανάλογα με το βάθος της ύφεσης, οι χώρες θα λαμβάνουν κεφάλαια από το ταμείο που θα τις βοηθούν να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις στον προϋπολογισμό τους.
Σε ακραίες περιπτώσεις, το ταμείο αυτό θα μπορούσε να δανειστεί, ωστόσο τυχόν δανεισμός θα επιστρεφόταν από τις μελλοντικές συνεισφορές των μελών  τους... θα είναι ένα προσωρινό μαξιλάρι και όχι ένα μόνιμο μαξιλάρι».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να μην αρκετό να αντιμετωπίσει από μόνο του την επόμενη κρίση, αλλά σίγουρα θα συμβάλλει σε αυτό.
«Με ένα σχετικό μικρό κόστος, ίσο με το 35% του ΑΕΠ ετησίως, μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή κατά περισσότερο από 50%» είπε χαρακτηριστικά.
Η Lagarde η οποία λέγεται ότι χαίρει της στήριξης του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, παρουσίασε τις προτάσεις της σε μια ομιλία της στο Βερολίνο με θέμα τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.
Εξάλλου, ο Macron είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μιας βαθύτερης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ενιαίου προϋπολογισμού της ΕΕ, μια ιδέα στην οποία αντιτίθεται η Γερμανία.
«Μια πιο ενοποιημένη ευρωζώνη μπορεί να είναι πυξίδα για την ευημερία της περιοχής και ένας φάρος ελπίδας για τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Μάλιστα, αναφερόμενη στο Rainy Day Fund και προς απάντηση των χωρών που τάσσονται κατά αυτής της πρότασης, η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι θα είναι ένα προσωρινό δίχτυ ασφαλείας και όχι ένα μόνιμο, ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόταση μας θα αναγκάσει τα κράτη-μέλη να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα ώστε να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά των χωρών τους».
Επίσης, η Lagarde υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της υπόλοιπης αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.
«Είναι ανάγκη να συμπληρωθούν τα κομμάτια της αρχιτεκτονικής που λείπουν, έτσι ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση.
Αργά ή αργότερα, η επόμενη κάμψη θα έρθει», επεσήμανε.

Στο 1% του ΑΕΠ η συνεισφορά της Ελλάδας

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στο DIW, η συνεισφορά της Ελλάδας υπολογίζεται στο 1% του ΑΕΠ ετησίως, υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Ταμείο,  καθαροί δικαιούχοι του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού  Μηχανισμού, θα  είναι κράτη όπως η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ως εκ τούτου  θα πρέπει να συνεισφέρουν στον Μηχανισμό ποσό της τάξης του 0,5%- 1,5% του ΑΕΠ ετησίως όταν οι οικονομίες τους θα έχουν ανακάμψει, ενώ θα λάμβαναν από 10% - 20% του ΑΕΠ σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης